Mejla

Ingvar Persson

Annie Lööf kommer att ha händerna fulla

Verkligheten tränger sig på

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

I dag kommer Annie Lööf tillbaka efter sin föräldraledighet. Hon är välkommen. Svensk politik balanserar just nu på Centerpartiet. Därför behövs centerledaren i det politiska arbetet.

Det är på många sätt ett nytt politiskt landskap som väntar henne.
Lööf har deklarerat att hennes inställning till samarbete med Sverigedemokraterna ligger fast. Till Dagens Nyheter sa hon i går att hon känner sorg över Moderaternas vägval.

Allianssamarbetet är historia, och förändringen går på djupet. Tidningen Arbetsvärlden uppmärksammade nyligen en studie från Göteborgs universitet. Den visar att det i dag finns tydliga skillnader mellan partiernas väljare när det kommer till tilltron till myndigheter och samhälle.

En våg av misstro

Sverigedemokrater har lägst förtroende för myndigheterna, men kristdemokrater och moderater kommer inte långt efter. Anpassningen till högerpopulismen har släppt lös en våg av misstro.

Det är nytt för Sverige och det är svårt att inte tänka på det delade amerikanska samhälle där valrörelsen just tar sin början.

Inte minst tidigare kristdemokratiska ledare som Alf Svensson och Göran Hägglund måste vrida sina händer. De skapade ett parti av anständiga människor, kanske de anständigaste som fanns. Nu uttrycker Kristdemokraternas väljare i stället nästan samma utanförskap som Jimmie Åkessons anhängare.

Möter en ny verklighet

Annie Lööf kommer också tillbaka i en situation där pandemin har förändrat verkligheten. Det gäller inte minst arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingens senaste siffror talar om 9,2 procents arbetslöshet. Det är 478 934 personer. Sedan början av mars har nästan 100 000 personer varslats om uppsägning. Och Tillväxtverket har beviljat permitteringsstöd för mer än en halv miljon anställda.

Samtidigt talar januariavtalet om att precis nu riva upp grunderna för svensk arbetsmarknad. Anställningsskyddet ska förändras och Arbetsförmedlingen omorganiseras fullständigt.

Tidpunkten är så illa vald att man kan få andnöd. När det gäller anställningsskyddet skulle dessutom de förslag som ligger på bordet bryta mot uppgörelsen. Där talas om balans. Det kunde den statliga utredaren inte leverera.

Frågan är vad som är viktigast. Verkligheten sådan den ser ut precis just nu eller bokstäver på ett papper från en annan tid?

Annie Lööf kommer att få händerna fulla.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.