Skolstarten riskerar bli en superspridare

Tantrafestivalen i Molkom - pandemins sämsta idé

Publicerad 2021-08-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan återvänder eleverna till skolan. Många är inte vaccinerade.

Det kan ha varit hela pandemins sämsta idé. En new age-festival i Molkom med 500 deltagare kunde bara bli ett superspridarevent. Att de flesta av deltagarna inte skulle vara vaccinerade kan inte ha överraskat arrangörerna.

Region Värmland har nu registrerat 109 fall av covid-19 efter tantrafesten på kursgården Ängsbacka.

"Ett gäng anti-vaxxare har knullat runt i Molkom", skrev det socialdemokratiska kommunalrådet Daniel Schützer i grannkommunen Årjäng på facebook när Norge åter stängde gränsen mot Värmland.

Det grova språket får Schützer stå för, men bitterheten är lätt att förstå när människor hindras från att komma till sina jobb och när gränshandeln åter stoppas. Problemet är att vi alla kanske borde lära något av smittskandalen i Molkom. Den visar nämligen att samhället fortfarande är sårbart.

Imponerande siffror

Stefan Löfven och Lena Hallengren redovisar gärna och ofta den totala andelen vaccinerade i befolkningen. Den är nämligen imponerande. I fredags hade 81,1 procent av befolkningen över 18 år fått en dos. 58,5 procent hade fått två doser.

Totalt har vaccinationen gått bra. En stor del av befolkningen är skyddad, om inte mot att smittas så i alla fall mot allvarlig sjukdom och död. Dessutom betyder vaccinationen att smittspridningen bromsas. Men bara om inte många ovaccinerade träffas på samma ställe.

Runt om i Sverige startar skolorna, och ännu en gång visar det sig hur olika regioner har lyckats lösa sitt uppdrag olika bra. Siffror som Sveriges Radios ekoredaktion tagit fram visar att 70 procent av de 16 och 17-åringar som går till skolan i Uppsala är vaccinerade med en dos. Regionen har kallat ungdomarna till vaccination.

Få unga vaccinerade

Det har man inte gjort i till exempel Kronoberg där bara elva procent av 16 och 17 åringarna var vaccinerade i slutet av förra veckan. Inte i Stockholm heller. Där var siffran 15 procent.

Att skolorna startar som vanligt är bra. Året med distansundervisning har varit jobbigt för både lärare och elever. Antagligen har det också inneburit förlorad kunskap. Men för att undvika att skolstarten förvandlas till ett superspridarevent måste vaccinationstakten öka.

Lärarnas riksförbund krävde dessutom nyligen att också yngre barn, från 12 år, får möjlighet att vaccinera sig. Så gör man redan i till exempel Finland och Danmark.

I Sverige anser dock Folkhälsomyndigheten inte att nyttan är tillräckligt stor.
Det är nog en inställning man borde ompröva. Annars finns risken att vi ser nya klusterutbrott på skolor runt om i landet.