Ewa Björling bjöd på en åktur i Porschen

En lördag för bara några veckor sedan. Mina vänner Daniel och Sören bjöd till bröllopsfest i Leksand. Feststugan låg vackert på Käringbergets topp med utsikt över Siljan.

Vägen uppför berget var seg. Jag hade höga klackar och ont i fötterna, svettades i finklänningen. Ungefär halvvägs saktade en snygg liten sportbil in. Ewa Björling stack ut huvudet: ”Vill du ha skjuts?”

Klart jag ville.

Bilen är en Porsche 911 från 1994 som Ewa Björling mekar med själv, har jag lärt mig sedan hon utsågs till handelsminister i onsdags.

Statsminister Fredrik Reinfeldt informerade om Porschen som om den vore en synd i klass med att anlita svart arbetskraft.

Björling har precis som en hel drös andra moderatministrar haft svart bygg- och städhjälp.

Ewa Björling är en intressant politiker. Hennes internationella engagemang mot hiv började när hon forskade. Hon är en av de moderater som i somras hotade att driva igenom en könsneutral äktenskapslag i riksdagen, om regeringen fortsätter sega.

Björling borde ta sin nya kollega, socialministern och kristdemokraten Göran Hägglund, på en tur i Porschen. Lära honom hur homoäktenskap hör ihop med människovärde.

Återinför fri entré på statliga museer. Det krävde ombuden på folkpartiets landsmöte.

”Jag är mycket glad att folkpartiet åter har blivit ett parti som tar kulturen på allvar”, ­säger Cecilia Wikström, folk­partist och vice ordförande i riksdagens kulturutskott, till DN.

Sedan alliansregeringen tog bort den fria entrén har antalet besökare på de statliga museerna halverats. Arkitekturmuseet har tappat 83 procent, Nationalmuseum 67 procent och ­Moderna museet 51 procent, visar en kartläggning.

Kulturskatterna kommer allt färre människor till del.

Den borgerliga kulturpolitiken är lika nyliberal som andefattig. Mindre kultur – och ­bara åt dem som har råd, är regeringens melodi. Kulturministern, moderaten Lena Adelsohn Liljeroth, lyckas inte stå emot räknenissarna på finansdepartementet.

Det visar den brutala behandlingen av En bok för alla. Förlaget startades 1976 för att ge ut billiga kvalitetsböcker med statligt stöd. Då kostade de 5 kronor, i dag kostar de 30. En bok för alla vill få arbetare med kort utbildning att läsa. I den gruppen minskar läsandet, särskilt bland männen.

Det är inget som bekymrar den borgerliga regeringen. Kulturdepartementet har meddelat att stödet till En bok för alla, cirka 10 miljoner om året, ska dras in. Först var det bara vuxenutgivningen som hotades. Nu ryker också utgivningen av barnböcker.

Betyder kravet på fri entré att folkpartiet ­axlar rollen som kulturkämpar i alliansregeringen? Knappast. ­Ombuden på lands­mötet får tycka vad de vill. Partiledningen tänker inte börja krångla.

”Vi har en stark lojalitet med regeringen och därför är det i nuläget inte aktuellt att driva den här frågan i regeringskretsar”, säger partisekreteraren Erik Ullenhag till DN.

Folkpartiets ledning sänker hellre kulturlivet än startar bråk i alliansen.

Medan höstmörkret sänker sig läser jag ”Ladies”, ­Mara Lees kritikerrosade roman. Den skildrar mänsklig kyla så isande att jag måste ta på mig en extra kofta.

Varför säger alla att ”Ladies” är chick lit? Den som tror att en ­roman måste vara lättsamt romantisk bara för att den resonerar om skönhet har ­inte förstått vilken roll ytan spelar i vårt samhälle.

Följ ämnen i artikeln