Vad i helsike är ett normalt jobb?

I 30 år har han räddat liv.
Barnläkaren Anders Bergquist skriver upprört i Dalarnas tidningar om hur han i 30 år har tjänat samhället. "Jag har blåst syrgas i sjuka bebisar, hjälpt cancersjuka barn, magpumpat fulla tonåringar, vaccinerat tusentals barn mot farliga sjukdomar och försökt hjälpa och stötta hundratals olyckliga ungdomar. Jag är bra på det jag gör och har aldrig varit bättre!"
I våras drabbades han av utmattningssyndrom, men han är redan på väg tillbaka. Planen var en successiv återgång till heltid efter årsskiftet, men Försäkringskassan sa nej till deltiden.
I stället hänvisades barnläkaren till Arbetsförmedlingen där han kunde söka ett annat och lättare heltidsjobb.

Krockade två gånger

Systemutvecklaren Jan Johansson krockade i tjänsten och skadades svårt, skriver tidningen Arbetarskydd. Han fick en hjärnskada, skador i nacken samt problem med balansen. På väg hem från ett läkarbesök blev han påkörd igen, den gången var det en drogpåverkad bilist som kraschade hans bil. Efter den andra olyckan har Jan Johansson försökt ta sig tillbaka till arbetet, men kollapsat.

Försäkringskassan menar ändå att han är fullt arbetsför och kan söka ett normalt förekommande arbete.
Ögonsjuksköterskan Helene Ydenius har varit sjukskriven efter en stroke. Enligt läkarintygen klarar hon att jobba 25 procent oavsett var hon arbetar. Försäkringskassan menar ändå att hon kan jobba heltid i ett "lättare jobb utan stress".

Försäkringskassan hittar på

Brevbäraren Carina Östermans båda axlar är utslitna. Trots att högra armen i princip är obrukbar försöker hon jobba halvtid, men Försäkringskassan säger nej. Carina Österman hänvisas till Arbetsförmedlingen, men som hon säger i Sekotidningen: "Vem vill anställa en utsliten 57-åring."
En svårt invalidiserad och överviktig pappersarbetare anses av Försäkringskassan kunna klara normalt förekommande arbete. Men vad i helsike är ett normalt jobb? En byggnadsarbetare med ryggskada, barnskötaren som inte kan lyfta barn, kassörskan som inte kan lyfta armarna.
Vad är det för jobb Försäkringskassans personal tänker sig att dessa sjuka och skadade människor ska kunna utföra? Ja, sanningen är att dessa normalt förekommande jobb inte finns. De är bara fiktiva låtsasjobb som Försäkringskassans personal hittar på för att klara sitt besparingsbeting.
Frågan om låtsasjobben kommer att behandlas i Högsta förvaltningsdomstolen under nästa år. Det är bra att frågan prövas, ännu bättre vore det förstås om den ansvariga ministern Annika Strandhäll såg över lagen. Det är inte klokt att en svensk myndighet tillåts arbeta med sådana här låtsasbegrepp.