Högern i Spanien angriper friheten

Protester En man spelar gitarr framför polisstyrkan under protesterna i spanska Madrid. Tusentals människor samlades på gatorna för att säga vad de tycker om den borgerliga regeringens senaste förslag.  Foto:

I lördags samlades tusentals människor i centrala Madrid för att protestera mot att Spaniens borgerliga regering tänker begränsa bland annat demonstrationsfriheten.

”Folkets röst är inte illegal”, ropade demonstranterna som enligt spansk tv möttes av 1 250 kravallpoliser. Sammanlagt 23 personer skadades.

Sedan 2011 leds Spanien av Moderaternas systerparti Partido Popular, PP.

Landet har efter 2008 drabbats hårt av finanskrisen, arbetslösheten är på 26 procent och social misär breder ut sig.

Dryga böter

Regeringen har efter två år tröttnat på sociala protester. Enligt den nya lagen kan böterna för vissa demonstrationer utan tillstånd uppgå till 600 000 euro, alltså över fem miljoner kronor.

Att bränna Spaniens flagga offentligt eller ”förolämpa” staten kan ge böter på 30 000 euro och att förolämpa polisen under demonstrationer kan kosta 1 000 euro. Att sprida fotografier av poliser som är i tjänst under exempelvis demonstrationer kan ge höga böter.

Att just Spaniens borgerliga regering agerar så här är lite märkligt. Till skillnad från demonstrationer i exempelvis Grekland har de spanska protesterna mot regeringens åtstramningspolitik i huvudsak varit fredliga. Oppositionen och människorättsgrupper har reagerat starkt. De ser den nya lagen som ett angrepp på grundlägg­ande mänskliga rättigheter.

Lagen är heller inte okomplicerad sett till Spaniens moderna historia. Landet var en fascistisk diktatur fram till 1975 då general Francisco Franco avled. Inte förrän 1978 fick Spanien en demokratisk konstitution.

Regeringspartiet PP har sina historiska rötter i de högergrupper som stödde Franco och grundades av personer som tidigare tjänstgjort i hans regeringar.

Eftersom PP har egen majoritet i parlamentets båda kamrar kan de göra som de vill. Oppositionen i Spanien har små möjligheter att agera. Problemet är att även etablerade högerpartier i andra

europeiska länder verkar acceptera utvecklingen.

Oroväckande utveckling

I valet mellan åtstramningspolitiken och människors frihet ser Europas höger tydligen genom fingrarna med de auktoritära reflexerna.

Situationen påminner om hur det såg ut i Ungern för några år sedan. Där har regeringspartiet Fidesz, även det Moderaternas systerparti, steg för steg inskränkt demokratin och det ungerska folkets fri- och rättigheter.

Nu påbörjas samma utveckling i Spanien. Det är oroväckande.

Följ ämnen i artikeln