Mejla

Ingvar Persson

De sjukas rätt hänger på L och C

Regeringen erkänner äntligen att man haft fel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

På dagens regeringssammanträde fattade regeringen två efterlängtade beslut. För det första lägger man fram förslaget att sjuka människors arbetsförmåga inte ska prövas mot påhittade jobb.

Går förslaget igenom i riksdagen betyder det att en av de mest orättvisa och orimliga reglerna i dagens utskällda sjukförsäkring skulle försvinna.

För det andra fattade regeringen beslut om att ge Försäkringskassan nya instruktioner. I fortsättningen ska myndigheten inte avslå ansökningar om ersättning för att minska sjukdagarna. Istället ska arbetet inriktas på att ge människor chansen att bli friska.

Politiskt erkännande

Det borde vara självklart, men att det nu sägs av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi är ett stort politiskt erkännande. Det innebär att regeringen medger att kraven på Försäkringskassan är en orsak till det kaos som skakat en av välfärdens hörnstenar.

Vi skulle kunna säga att det är hög tid. Häromdagen berättade vi om Marie-Louise Järlesand. Hon sitter i en rävsax. Hon är nämligen för sjuk för att kunna jobba, samtidigt som Försäkringskassan menar att hon är för frisk för att få sjukpenning. Och Marie-Louise är inte ensam.

Nyligen skrev vi om hur Försäkringskassan envist menade att två medlemmar i fackförbundet GS borde kunna arbeta, trots att de bevisligen var sjuka.

Inte ens när de avlidigt ändrade myndigheten åsikt. Det är bara två av alla fall som förekommit de senaste åren. Fackförbund har varit kritiska.

Många har larmat

Arbetslivsjurister har larmat och pressen - inte minst fackförbundspressen - har rapporterat. Men framför allt har vanliga människors tillvaro slagits sönder av en byråkrati som inte ens försökt anpassa sig till verkligheten.

Grunden för haveriet må ha lagts av moderaterna Sven-Otto Littorin, Cristina Husmark Pehrsson och Anders Borg. Men att det tog socialdemokratiska ministrar fram till den 8 april 2021 att ändra basen i instruktionen till Försäkringskassan är anmärkningsvärt.

Nu är det i alla fall gjort.

Tidsgränserna finns kvar

Samtidigt fortsätter striden om sjukförsäkringen. Grundproblemet med tidsgränserna finns kvar och det är inte ens säkert att förslaget att ta bort de påhittade jobben i Försäkringskassan bedömning av sjukas arbetsförmåga går igenom riksdagen. Förändringen har inte godkänts av Centern eller Liberalerna.

Vittnesmålen från alla som genom åren har nekats sjukpenning eller sjukersättning borde räcka för att få också den envisaste liberal att ändra sig. Vem vill möta väljarna med budskapet att allt ska fortsätta?

Räcker inte det för att övertyga Centern och Liberalerna har i alla fall Socialdemokraterna till sist visat att de vill ta ett steg mot en sjukförsäkring värdig ett anständigt samhälle.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Alla stupstockarna ska bort, Shekarabi

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sjukförsäkringen

Ardalan Shekarabi

Socialdemokraterna

Försäkringskassan