Mejla

Ingvar Persson

De dog, men F-kassan tyckte de kunde jobba

Nu jobbar fackets jurister åt två dödsbon

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Två medlemmar i fackförbundet GS avdelning i Norr- och Västerbotten är döda. Vid sidan av sitt fackliga medlemskap hade de en sak gemensam när de avled.

Försäkringskassan hävdade att de kunde ta ett "normalt förekommande arbete". Därmed drogs ersättningen från sjukförsäkringen in.

Självklart kunde de inte ta något arbete. Den sista tiden fick de försörjas av sina anhöriga.

Fackets jurister som krävt att Försäkringskassans beslut ska omprövas företräder i dag två dödsbon.

Hör till livet

Det är företrädare för GS-fackets avdelning 8 som berättar historien i tidningen Dagens Arbete. De konstaterar att sjukdom och död dessvärre hör livet till. Det är sant.

Byråkrati och regler som kommer fram till att en sjuk människa som snart ska dö borde rycka upp sig och ta ett jobb borde däremot inte höra till livet. Det handlar om dåliga politiska beslut.

Det handlar också om en myndighetskultur av snikenhet som satt sig i Försäkringskassans väggar. Sanningen är att ganska lite egentligen har hänt med lagstiftningen sedan 2008. Tillämpningen har skruvats åt ändå.

Samhällets svek

I sin yttersta konsekvens betyder det precis detta. Två människor som tvingas uppleva samhällets svek och får möta döden i ekonomiskt beroende av sina anhöriga. Och det trots att de hade arbetat och bidragit till välfärden.

GS organiserar anställda i skogsnäringar, träindustrin och den grafiska branschen. Det är inget stort fackförbund och avdelningen i norr är ingen stor avdelning. Antalet medlemmar ligger en bit under 4 000. Att två av dessa på kort tid avlider efter att ha nekats stöd från Försäkringskassan säger något om hur ofta situationen förekommer.

Nya regler

Reglerna för sjukförsäkringen ska förändras. I november kom regeringen och de andra januaripartierna överens om att färre långtidssjuka ska förlora sin ersättning.

Ett blygsamt löfte, skrev vi redan då. Enligt artikelförfattarna i Dagens Arbete skulle inte heller de nya reglerna ha förändrat något för deras två medlemmar.

De skulle fortfarande ha gått bort med Försäkringskassans uppmaning att söka sig ett jobb hängande över sig.

Många av de regler som skapar dagens omänskliga situationer infördes av Alliansregeringen. Men Socialdemokraterna har ansvarat för socialförsäkringarna i sex år nu. Och under tiden har människor dött.

Det duger inte, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.


Två medlemmar i GS-fackets avdelning i norra Norrland har nyligen gått bort. Trots att de var dödssjuka ansåg Försäkringskassan att de kunde ta ett ”normalt förekommande arbete”. Är dagens ordning värdig ett land som Sverige?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Att avslå sjukpeng har blivit en sport

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Försäkringskassan

Sjukförsäkringen

Ardalan Shekarabi

GS-Facken