Så undviker du farliga bekämpningsmedel

Hela ekosystem håller på att kollapsa. I Tyskland har mängden insekter minskat med 80 procent och rapporter från England och USA pekar på samma utveckling.

Även i Sverige dör insekterna.
– Inte minst i jordbrukslandskapet minskar de successivt, säger Ulf Gärdenfors på svenska Artdatabanken till vetenskapsredaktionen på SVT.
Den tyska rapporten skakade om miljövärlden i veckan. Det kan låta futtigt i en värld av krig och katastrofer, men faktum är att insekterna bär upp ekosystemen. De sköter pollineringen av många grödor, de håller efter skadedjur och det blir mat åt våra flyttfåglar. En del bidrar till nedbrytning och sköter kretsloppet av näringsämnen.
– Insekter rullar mycket av systemet, konstaterar Ulf Gärdenfors.

Ekologisk undergång

Tidningen the Guardians miljöskribent Damian Carrington kallar insektsdöden för en ekologisk undergång. I England har tre fjärdedelar av alla flygande insekter försvunnit på 25 år. Orsakerna till massdöden är inte helt klarlagda, men några faktorer kan vara att klimatet förändrar naturen samt att ett allt mer intensifierat jordbruk använder bekämpningsmedel.
Det hela påminner om 60-talet då Rachel Carson skrev den revolutionerande boken "Tyst vår". Hon noterade att fåglarna hade tystnat och hon beskrev också hur de dött av bekämpningsmedel. På den tiden handlade det mest om DDT, nu är det gruppen neonikotinoider som kan vara en orsak till den massiva insektsdöden.
Det är samma bekämpningsmedel som misstänks ligga bakom bidöden här hemma i Sverige.

Päron, potatis och gurka

Tre neonikotinoider har tillfälligt förbjudits inom EU, men fortfarande tillåts besprutning av vissa grödor. Livsmedelsverket konstaterar att ämnena fortfarande finns i många av våra matvaror som hallon, jordgubbar, äpplen, päron, potatis, gurka, apelsiner, sallad och ris. I svenska livsmedel är halterna så låga att de inte ska vara farliga för människan. Det är insektsvärlden som hotas, det är naturen som utarmas och det kommer i sin tur att påverka människan.

I våras la EU-kommissionen fram ett förslag om att helt förbjuda neonikotinoiderna, men kemikalieindustrin protesterade givetvis och just nu ligger hela frågan på is. Det är oklart om det ens blir ett förbud.
I väntan på EU-besked får konsumenterna ta eget ansvar. Den som vill behålla bin och baggar ska helt klart välja ekologiska grödor. I det ekologiska jordbruket är det förbjudet att använda kemiska bekämpningsmedel. Variationen av växter på ekologiska gårdar ser dessutom till att det finns blommor kvar så att bina får mat.
Markägare måste också värna de biotoper där insekter kan överleva, utvecklas och övervintra. 80 procent av Europas insekter har försvunnit på 30 år. Det börjar bli bråttom och det är rent ut sagt beklämmande att EU inte kan ta ett så självklart förbud.