Tredje pappamånad – ett steg åt rätt håll

Pappor får en månad till.

I går röstade riksdagen till sist igenom en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen. Ett litet steg mot jämställdhet, men trots allt ett steg.

Familjepolitiken är med och formar samhället. Föräldraförsäkringen är en förutsättning för att kvinnor i Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad. Dagens två pappamånader har förändrat föräldrars relation till varandra och till sina barn.

Behöver anpassas

Samtidigt tjänar kvinnor fortfarande mindre än män. De arbetar oftare, och ofta ofrivilligt, deltid.

Strävan efter jämställdhet ställer krav på arbetsmarknadens parter och på utbildningssystemet. Men den ställer också krav på familjepolitiken, som dessutom behöver anpassas till dagens familje­mönster.

Nu tänker socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tillsätta en utredning för att se över föräldra­försäkringen från grunden. Just nu får olika samhällsintressen bidra redan innan uppdraget fastställs någon gång vid årsskiftet. Däremot tänker ministern inte bjuda in de politiska partierna till själva utredningsarbetet. Det gör oppositionen rasande.

“Förskräckligt” säger Solveig Zander från Centerpartiet till Ekot.

Ett starkt ord när det kommer från ett parti som under åtta år varit med och urholkat den svenska utredningstraditionen, men Zander har kanske en poäng.

Riskerar att dra ut på tiden

Visst kan man säga att partier som Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna knappast kommer att bidra till samtalet om en modern familjepolitik, eller att en parlamentarisk utredning riskerar att dra ut på tiden.

Å andra sidan är föräldraförsäkringen så viktig att den måste byggas på så brett politiskt stöd som möjligt. Och dess­utom behöver svensk politik just i dessa dagar alla forum för politisk dialog.