SD:s konsekvens är alltid judehatet

Publicerad 2015-05-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kapten Simone Simonini är en genuint osympatisk person.

”Begravningsplatsen i Prag” av Umberto Eco (Brombergs 2011), där han är huvudperson, är en genuint osympatisk roman.

Simonini formligen spyr ur sig hat och konspirations­teorier som han anförtror sin dagbok. En förvirrad man, på ytan antikhandlare i Paris, men egentligen spion och mästerlig förfalskare som tillverkar dokument som ändrar historiens gång.

Han hatar judar, kvinnor, tyskar, jesuiter och alla andra, men mest judar. Antisemitismen fullkomligt väller fram på sida efter sida, det blir plågsamt.

Umberto Eco skildrar Europas sena 1800-tal med alla dess strömningar, fantaster och ­intriger. Berättelsen om Simone Simonini ­leder hela vägen till den ökända antisemitiska förfalskningen ”Sion vises ­protokoll”.

Detta falska dokument påstås vara uppteckningarna från en konferens i Basel 1897 där ­judarna planerar världsherravälde. Även om det är hundra år sedan texten avslöjades som en antisemitisk bluff så fortsätter Sion ­vises protokoll att vara central för nazister och andra jude­hatare i hela världen.

Adolf Hitler ­älskade den.

Så sent som 2013 såldes ­”Sion vises ­protokoll” på Adlibris nätbokhandel.

Den 8 maj, samma dag ­Europa firade Nazitysklands kapitulation 70 år tidigare, skrev Israels ambassadör Isaac Bachman en artikel i Svenska Dagbladet där han varnar för att jude­hatet är på väg tillbaka.

Ambassadören har helt rätt.

Antisemitiska idéer och stereotyper finns i hela samhället, de är invävda i vårt språk och i vår historia. Konflikten mellan ­Israel och Palestina används dessutom för att kollektivt skuldbelägga judar i Sverige.

Det riktigt obehagliga är att historiens skuggor återvänder ungefär samtidigt som det snart inte finns några kvar i livet som upplevde Förintelsen och själva kan berätta.

I december 2015 går upphovsrätten på Adolf Hitlers ”Mein Kampf” ut och boken blir fri att trycka i nya upplagor.

Simone ­Simonini hade känt igen mycket i samtiden, även om galenskapen tagit klivet från bykrogen ut på nätet.

Hitler och Mussolini bese­­g­rades militärt men extrem­högerns idéer om folkets renhet, den hotade nationen och föraktet för svaghet försvann aldrig.

Och slutpunkten verkar alltid vara judehatet. Samma grum­liga, kletiga myter kommer ständigt tillbaka i extrem­högerns idévärld. Ibland byts hatobjekten ut till muslimer, homosexuella, romer. Ibland till ”PK-elit” eller ”vänstern”.

Från nazistiska hem­sidor till de sverige­demokrater som ertappas med att sprida antisemitism på nätet. Från grumliga tankar om ­nationalism i parti­programmet till andre vice talman Björn ­Söders påstående att judar inte kan vara svenskar.

Men till slut är det ändå ­Simone Simoninis röst man hör.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg