Löfven borde ta efter Wallström

Tala klarspråk Det går inte att komma runt frågan om mänskliga rättigheter och demokrati i relationen med Kina. Löfven borde ta efter sin utrikesminister och tala mer klarspråk.

I veckan var Stefan Löfven i Kina och träffade både premiär­ministern Li Keqiang och presidenten Xi Jinpin.

Besöket var framgångsrikt och ingen har kallat hem sin ambassadör. Löfven har kallat Kina ”en­partistat” men inte ”diktatur” vilket självklart har satt honom i klistret.

Någon kunde möjligen ha påmint regeringen om att Alliansen försökte en liknande strategi – med samma resultat.

Världens största diktatur

Det går nämligen inte att komma runt frågan om mänskliga rättigheter och demokrati i relationen med Kina. Situationen är helt enkelt för dålig.

Dessutom har Löfven tagit en smitväg, han upprepar i princip bara första meningen i den rapport Utrikesdepartementet publicerade 2013 om läget för mänskliga rättigheter i Kina.

”Kina är en enpartistat utan allmänna och fria val.”

Men i samma rapport finns en hel del andra punkter Sverige i olika sammanhang bör fort­sätta diskutera med Kina.

”Det avrättas sannolikt fler personer i Kina än i resten av världen sammanlagt.”

I Kina står rättsväsendet under kommunistpartiets kontroll, tortyr förekommer liksom så kallade ”administrativa frihetsberövanden”, alltså att man fängslar människor helt utan rättslig prövning.

Kina tillämpar även ”omskolning genom arbete” som straffmetod mot bland andra politiska och religiösa dissidenter.

”Offentlig opposition mot kommunistpartiet bemöts repressivt och kan leda till långa fängelsestraff.”

Kina är världens största diktatur och kommunistpartiet, med dess 85 miljoner medlemmar, har i praktiken monopol på all verklig maktutövning. Oliktänkande förföljs och medier, konst, kultur och internet censureras stenhårt.

Efter massakern på Himmelska fridens torg har EU ett embargo mot vapenexport till Kina men landet rustar nu upp i snabb takt. I stort sett alla grannländer upplever sig i varierande grad som hotade.

Fruktansvärda villkor

”Nationell lag förbjuder fria fackföreningar och det saknas skydd för strejkrätten.”

Kinas tillväxt sker på bekostnad av dess arbetare som lever under fruktansvärda villkor. Enligt UD dog 70 000 personer arbetsrelaterade olyckor bara under 2012. Troligen var det fler.

Sverige bör fortsätta tala om allt detta även om Kina är en viktig handelspartner. För om vi inte står upp för mänskliga rättigheter och demokrati, vem ska då göra det?

Löfven bör ta efter sin utrikesminister Margot Wallström och tala lite mer klarspråk.

Saudiarabien är en diktatur. Kina är en annan diktatur.

Svårare än så är det inte.

Följ ämnen i artikeln