Politiker ska inte sälja sig

politik TILL SALU  Att ta emot pengar i det fördolda kan utanför politiken rubriceras som mutbrott. Att utnyttja insiderkunskap kan vara olagligt.

I dag kan Aftonbladet avslöja hur den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors (M) säljer politiska tjänster och tar bra betalt.

Han är inte ensam. Som Aftonbladet visade i går har 37 procent av de som lämnat rikspolitiken de senaste åren bytt sida och blivit lobbyister.

Sten Tolgfors avgick som försvars­minister efter skandalen med den hemliga vapenfabriken till Saudiarabien förra året. I januari lämnade han sin

riksdagsplats. I mars började han på den välrenommerade konsultbyrån Rud Pedersen som bland annat har försvarsindustrin som kund.

En bisarr diskussion

Att gå från försvarsminister till vapenlobbyist på mindre än ett år måste vara någon form av rekord.

I vilket annat land som helst hade detta uppfattats som djupt korrumperat. Men i Sverige förs i stället en bisarr diskussion om att det är viktigt att kunna gå mellan politik och näringsliv. Som om risken för mutor, jäv och dubbla lojaliteter inte gäller svenskar.

Diskussionen är en spegelbild av att Sverige är ett av få länder där bidrag till politiska partier inte behöver redovisas öppet.

Moderaterna har sedan början av 2000-talet tagit emot närmare 100 mil­joner i bidrag från hemliga givare. Det var så de finansierade valsegrarna 2006 och 2010.

Uppenbart vilka som gynnas

Vem som betalade får vi inte veta. Men vilka som tjänat på regeringens politik är uppenbart. Företag som Carema, Attendo och Kunskaps­skolan har kammat hem miljon­belopp. I toppen på dessa bolag sitter dessutom i många fall före detta moderata politiker.

I riksdagen har justitieminister Beatrice Ask (M) på direkt fråga vägrat svara på om Carema eller personer med kopplingar till bolaget skänkt pengar till Mode­raterna.

Renare spel med öppenhet

I andra länder finns en sund skepsis till pengars roll i politiken. Där tror man öppenhet och tydliga regler bidrar till en renare politik.

Samma sak gäller i andra delar av det svenska samhället. Att ta emot pengar i det fördolda kan utanför politiken rubriceras som mutbrott. Att utnyttja insiderkunskap kan vara olagligt.

Många branscher tillämpar dessutom karenstider för chefer och nyckel­personer så att ingen kan ta med sig företagshemligheter eller ny produktutveckling till en anställning hos ett konkurrerande företag.

I förra veckan var frågan om att utreda reglering av lobbyisternas verksamhet uppe i konstitutionsutskottet. Alla partier utom Miljöpartiet och Vänsterpartiet sa nej.

Det är för ynkligt, en utredning är det minsta man kan begära.

Att den som har pengar kan köpa sig politiska beslut hotar själva kärnan i vår demokrati. Det tjänar ingen på, utom lobbyisterna.

Följ ämnen i artikeln