I dag är en bra dag att gå med i ett parti

"Det är proffsen som gör så att rosorna dör", sjöng Tage Danielsson

Puh, vallokalerna har stängt, det är över.

När jag nu lämnar denna ledarsida till tryck vet jag inte resultatet av valet. Men här på nätet kommer du självklart kunna följa vår pågående rapportering och kommentarer till hur valnatten slutade.

Men det är något annat jag vill skriva om medan rösterna räknas: hur vi tar oss härifrån.

Valrörelsen blev på många sätt en strid mellan rädsla och hopp, mellan gängmord och drömmar om en jämlik skola, mellan dieselpriser och värmeböljor och inte minst mellan hatet på nätet och glädjen i de personliga mötena mellan väljare och valda.
Någonstans bland Ebba Buschs falukorv och Sverigedemokraternas trollfabriker gick samtalet vilse. Tonen blev hård, kall och rå.

Kronan på flera år av demokratiskt förfall.

"Lågaffektivt bemötande" var Magdalena Anderssons svar i TV4:s partiledardebatt när Ebba Busch vägrade lyda programledarna och avbröt.

På nätet hade man sagt "mata inte trollen". När någon provocerar låter man sig helt enkelt inte provoceras, och då faller allt platt.

Men allt för få följde denna enkla uppmaning under valrörelsen 2022. Den blev provokatörernas tid, sidospårens tid, dumhetens tid.

Jag antar att vi fick vad vi förtjänade, ändå är det outhärdligt.

Men det började inte i TV4.

Demokratins verkstadsgolv är byggnadsnämndens möte om den senaste detaljplanen, utdelningen av frukostpåsar och flygblad vid bussen på morgonen, ungdomsförbundens bokbord på gymnasieskolan och samtalet på lunchrasten.

Folkstyre växer underifrån, från folket. Och egentligen borde alla svenskar någon gång ha ett politiskt förtroendeuppdrag.

"Det är proffsen som gör så att rosorna dör", sjöng Tage Danielsson.

I dag kommer arbetet inledas för att bilda en ny regering och nya styren i 21 regioner och 290 kommuner. Partierna kommer att ha förluster att sörja och segrar att fira. Om några månader har det mesta av dammet lagt sig, för denna gång.

Men det är också i dag vi behöver börja bygga för framtiden, för nästa val och för nästnästa. Och det arbetet börjar med dig.

Sverige är en folkrörelsedemokrati, säger vi ibland. Folkstyrets grund byggdes stark av frikyrkor, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen under 1800-talet. Vi har haft allmän och lika rösträtt i över hundra år. Demokratins institutioner som tidningar, fria fackföreningar, myndigheter, domstolar, kultur och utbildningsväsen står stabilt.

Men allt detta vilar på dig. Demokratins minsta beståndsdel är enskilda människor som tar ansvar.

Så gå med i ett parti idag. Kanske det du röstade på? De behöver dig. Teckna en prenumeration på din lokaltidning, anmäl till din lokala fackklubb att du kan ta ett förtroendeuppdrag, skriv på en protestlista mot något du är arg på, säg ifrån på bussen när någon behandlas illa.

Det finns ingen annan som kommer att lösa detta, det finns inga andra än vi.

Och det är även det som är så hoppfullt för framtiden.

Följ ämnen i artikeln