"Jag litar inte riktigt på Kristersson om kurder"

Inget ”öppet mandat” i förhandlingarna med Turkiet, säger Evin Incir (S)

Evin Incir (S)

BRYSSEL Den 15 maj i år kritiserade Evin Incir (S) Nyans partiledare Mikail Yüksel på Twitter.

Hans svar glömmer hon aldrig.

"Så du försvarar dina kollegors kopplingar till terrororganisationer? Dags att avslöja även dina snart" skrev han.

Inom några dagar publicerade turkiska regimmedier påståenden om att hon var terrorist.

– Mitt namn hade dessförinnan inte förekommit i turkisk media överhuvudtaget. Jag har ju släkt i Turkiet, det var fruktansvärt otäckt, säger Evin Incir.

Plötsligt blev hennes kurdiska bakgrund en politisk fråga både i Sverige och i Turkiet. Artiklarna ligger kvar på nätet men efter en tid dog de fejkade nyheterna i turkiska regimtrogna medier ut. Uppgifterna var påhittade.

Jag träffar Evin Incir på en restaurang i Bryssel. Sedan förra EU-valet är hon ledamot av Europaparlamentet med inriktning på bland annat frågor om mänskliga rättigheter. Hon har just utsetts till ansvarig för en rapport om våld mot kvinnor.

Under dessa år har situationen i Turkiet stadigt försämrats och Europaparlamentet har liksom Sverige varit tydligt i sin kritik.

Men frågan är vad som ska hända nu?

Sveriges och Finlands Natomedlemskap hänger på att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan tar bort sitt veto. För att göra det kräver han bland annat att Sverige utlämnar vad han kallar ”terrorister” till Turkiet.

Det handlar bland annat om regimkritiska journalister och kurdiska aktivister.

Så hur kommer Sveriges nya regering att hantera de turkiska kraven?

– Jag litar inte riktigt på Kristersson om kurderna, vad är han egentligen beredd att ge bort till Turkiet? Det känns osäkert, säger Evin Incir.

I Sverige ska den offentliga makten utövas ”under lagarna” som det heter i grundlagen. Ulf Kristersson kan alltså inte gå med på krav som strider mot svensk lag. Högsta domstolen kommer knappast heller godkänna några utlämningar om det saknas juridiskt hållbara skäl eller om personerna riskerar att bli torterade.

Erdoğan har även rasat mot att det förekommer demonstrationer i Sverige mot honom från kurdiska organisationer. Men vår yttrandefrihet och demonstrationsfrihet gäller även kurder, oavsett vad främmande makt tycker om saken.

Just nu pågår en intensiv diplomati mellan Stockholm, Helsingfors, Ankara och Natohögkvartet i Bryssel.

För Evin Incir är det viktigt att Ulf Kristersson är tydlig med att det är svensk lag som gäller. Han har inget ”öppet mandat” med sig till förhandlingsbordet, även om Natomedlemskapet i sig självklart är en viktig fråga.

Men än så länge har Kristersson knappt sagt någonting i sak. Varken om kurderna eller Erdoğans andra krav. Vi svävar i ovisshet, både om hans strategi och hans eventuella gränser.

Erfarenheten av auktoritära ledare är tyvärr att eftergiftspolitik sällan fungerar. Förhoppningsvis förstår Kristersson det. Det som brukar fungera är tydlighet.

Just nu är det knappast någonting Sveriges nya statsminister utstrålar.

Följ ämnen i artikeln