Vuxenutbildning är dyrt men lönar sig

Första riktiga arbetsveckan för statsrådet Anna Ekström.

I morgon börjar Anna Ekströms första riktiga arbetsvecka som minister i Sveriges regering. Som för alla som är nya på ett jobb är det säkert mycket att lära sig. Men Ekströms startsträcka borde bli ovanligt kort, och inte bara för att hon kommer från jobbet som chef för Skolverket. Hon känner dessutom regeringskansliet från insidan.

Magiska år

I slutet av 1990-talet arbetade Anna Ekström som statssekreterare. På sätt och vis var det magiska år. Kunskapslyftet, den stora satsningen på vuxenutbildning, hade dragit i gång 1997. Vuxna som saknade gymnasieutbildning skulle få möjligheten att komplettera.

Antalet vuxenutbildningsplatser växte både i Komvux och på folkhögskolor. Dessutom kunde den som ville studera få ekonomiskt stöd om någon arbetslös erbjöds möjligheten att jobba.

Just där och då förändrade politiken verkligen liv till det bättre.

Fattade inte

Den dåvarande oppositionen - för övrig också den nuvarande oppositionen - fattade aldrig det där med kunskapslyftet. De förstod varken behovet av en högre utbildningsnivå i samhället eller människors kunskapstörst och längtan efter verktyg för att förändra sina liv.

Ett ohederligt sätt att dölja arbetslösheten, gnälldes det på den tiden. Ett slags preludium till dagens rop på enkla jobb.

Kunskapslyftet var dyrt. Det är vuxenutbildning. Att det kunde genomföras trots budgetsanering och kris är ett exempel på stenhård politisk prioritering signerad Göran Persson.

Vinstaffär

Visst handlade det om att få ner arbetslösheten just då, men också om att bygga för framtiden. På sikt är vuxenutbildning, trots de höga kostnaderna, en vinstaffär både för samhället och för den enskilde. Det visar nyligen nationalekonomen Anders Stenberg i en rapport som SNS presenterade.

Vuxenutbildning lönar sig, till och med om vi skulle strunta i vad den gör för människor och bara tittar på kronor och ören. Men varför skulle vi göra det?

Stenberg föreslår att alla vuxna som saknar gymnasieutbildning borde få studera med en ersättning som motsvarar a-kassan.

Som i slutet av 1990-talet.

Häromdagen fick Sverige en ny minister för vuxenutbildningen. Anna Ekström saknar verkligen inte uppgifter. Nästa år är det 20 år sedan kunskapslyftet. Det börjar bli dags för en repris.

Följ ämnen i artikeln