”Var ska vi bo? Var ska vi bo?”

Publicerad 2015-11-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har inte förfallit till en nivå där vi struntar i att människor far illa.

Sorgenfri I dag vräks de EU-migranterna från lägret i Sorgenfri i Malmö.

Ropen från de vräkta i lägret i Sorgenfri i Malmö kommer att eka länge i svensk politik.

”Var ska vi bo? Var ska vi bo?”

Vårt svar är hittills: ”Inte här i varje fall”.

Justitieminister Morgan Johanssons svar på frågan var EU-migranterna ska ta vägen är numera klassiskt, de ska åka hem till Rumänien. Eller skaffa sig ett jobb.

Det kan låta enkelt, men vi har fri rörlighet i EU och den gäller för alla, även för romer. Så länge vi vill röra oss fritt och handla i ett gränslöst Europa måste rimligen alla andra också få det.

Inga kåkstäder

Och på ett grundläggande plan har socialdemokratiskt styrda Malmö rätt när de nu har beslutat om vräkning. Lagen ska gälla för alla, ingen har rätt att bosätta sig på privat mark eller bo i en sanitär olägenhet mitt i staden.

Det gäller svenskar, tyskar, britter och rumäner.

Och som de gamla romarna sa, land ska med lag byggas.

Är vi inte är beredda att acceptera kåkstäder och ett parallellt samhälle utanför välfärdsstaten måste Sorgenfri rivas. Barn som lever i oacceptabla omständigheter måste omhändertas av sociala myndigheter.

Det är människor

Men lagen och moralen säger också att vi har ett ansvar för varandra, Sverige har inte förfallit till en nivå där vi struntar i att människor far illa. Vi är inga barbarer.

Kommunen kommer nu att hjälpa vissa av de vräkta med tillfälliga boenden men frågan var människorna ska ta vägen är inte löst.

Varken polisen, Malmö kommun eller regeringen har några bra svar. De försöker hantera ett permanent problem med ständigt nya tillfälliga lösningar.

Fler härbärgen

Om svaret inte är att låta folk bo i kåkstäder, och inte heller att ta bort EU:s fria rörlighet, så måste vi försöka lösa de ursprungliga problemen istället.

Detta är mycket svårt och kommer ta lång tid.

Fattigdomen och diskrimineringen i Rumänien och Bulgarien kan bara hanteras inom ramen för EU och våra relationer direkt med de länderna.

Och särskilt inför vintern i Sverige måste det finnas betydligt fler härbärgen än idag och frågor om hälsa och sanitet måste lösas.

Det finns inga enkla eller snabba lösningar.

Anders Lindberg