Vi i Norden kan bättre än så här

Publicerad 2016-01-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu får vi betala för att vi ser Danmark som Mordor

I dag införde Danmark ID-kontroller mot Tyskland som svarade beskt med att hela Schengenavtalet, passfriheten i EU, är i fara.

En ganska förutsägbar reaktion.

– Regeringen vill inte att Danmark blir nästa stora flyktingdestination, det är därför vi tar det här beslutet, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Diskussionsklimatet mellan Sverige och Danmark verkar inte ha varit så bra. Politikerna på båda sidor sundet har mest använt varandra som inrikespolitiska slagträn.

Svensk ilska

De svenska ID-kontrollerna, och gränskontrollerna, är till stor del resultatet av en irritation över att Danmark släppt igenom asylsökande till Sverige utan att registrera dem. Detta är i sin tur en följd av att EU:s yttre gränskontroll i praktiken inte fungerar och att ett fåtal länder fått ta ett oproportionerligt stort ansvar för mottagandet.

Det svenska beslutet kan skapa en dominoeffekt där allt fler länder stänger gränserna och asylrätten i praktiken inte gäller.

Demonisering

Varför har det fått gå så här långt?

Vi har haft passfrihet i Norden i mer än femtio år och lagt många miljarder på att öka utbytet och samarbetet över våra gränser. Nu bromsas utvecklingen eller i värsta fall rullas tillbaka.

Tyvärr spelar nog demoniseringen av våra respektive länder roll. Från dansk horisont är Sverige dårarnas paradis där man inte får prata om invandring och en "politiskt korrekt" media krossar alla oliktänkande. Från svensk sida beskrivs ibland Danmark som en lokal franchise av Mordor, Saurons onda rike i Sagan om ringen.

Båda bilderna är möjligen något överdrivna.

Bättre

Priset för att vi inte längre förstår varandra och uppenbarligen inte klarar att hitta gemensamma lösningar håller på att bli väldigt högt.

Flyktingkatastrofen är ju ett typexempel på en gränsöverskridande fråga som var och en inte kan lösa själva.

Sverige och Danmark har radikalt olika syn i flyktingfrågan. Det är inget nytt men samtidigt har vi i Norden under årens lopp löst väldigt många andra frågor där våra länder valt olika väg.

Lyft telefonen

Med god vilja och förhandlingar har vi hanterat olika syn på EU, på Nato, på kärnkraft och på mer alldagliga saker som arbetsmarknad, skatter och välfärd.

Det är ett underbetyg åt den nuvarande generationen ledande politiker att de inte klarar att på samma samarbeta över parti- och landsgränser.

Ett första steg vore förmodligen om Stefan Löfven lyfte på telefonluren till Lars Løkke Rasmussen och, typ, pratade med varandra.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg