Gränskontroller är en urusel ide

Uppdaterad 2015-11-10 | Publicerad 2015-11-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

9 november 1989 revs Berlinmuren. M firar med att föreslå nya gränshinder

Berlinmuren föll den 9 november 1989 - det blev startskottet för återföreningen.

I dag förslog Moderaterna, igen, att gränskontroller ska införas. Dessutom vill de rent fysiskt stoppa människor som söker asyl om de kommer via ett annat EU-land.

I praktiken vill alltså Moderaterna att Sverige ska ta en paus från att leva upp till asylrätten. Det finns anledning att ringa i stora varningsklockan.

Politiska förslag om att ta time out från de mänskliga rättigheterna på grund av kriser leder ofelbart till katastrof.

I dag föll Berlinmuren

Den nionde november 1989 föll Berlinmuren. Moderaterna väljer alltså just denna dag för att föreslå nya gränshinder i Europa.

När Sverige gick med i Europeiska unionen 1995 var ett av de viktigaste argumenten just att gränserna mellan länder skulle bort. Vi ville vara en del av ett fritt och gränslöst Europa där människor inte längre hindrades av taggtråd, betong och gränsvakter.

Det är just denna frihet Moderaterna nu går till attack mot.

Populism

Moderaterna har de senaste veckorna förfallit till en väldigt populistisk retorik. Det ena utspelet har följt på det andra och det är lite svårt att följa den röda tråden. Förslagen har också mest haft formen av signalpolitik.

Tills nu.

Att avvisa flyktingarna vid gränsen skulle självfallet minska antalet flyktingar. Men det skulle också innebära, precis som inrikesminister Anders Ygeman påpekar, att de som nu flyr från Islamiska staten inte skulle kunna få asyl här.

Dessutom är det svårt att se hur Moderaternas förslag rent formellt går ihop med Sveriges internationella förpliktelser.

EU lösningen

Lösningen på flyktingkrisen kan inte vara att EU:s medlemsstater spelar Svarte Petter och skyfflar runt flyktingarna mellan sig. Moderaternas förslag går ut på att Sverige ska vältra över frågan på Tyskland.

Om alla bedriver samma politik har vi snart ingen asylrätt alls. Bara väldigt mycket taggtråd kring Europas gränser.

I stället är samarbete inom EU lösningen. Flyktingkrisen är ett tydligt exempel på en fråga som stater inte kan lösa var och en för sig.

Men vi ska inte ge upp varken asylrätten eller vårt gränslösa Europa.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

Anders Lindberg