Militärens Burma kan gå i graven

KAN BLI HISTORISK Fredspristagaren Aung San Suu Kyi kan vinna valet i Burma i morgon. Hon kan enligt lag inte bli landets president då grundlagen är skriven, men det skulle vara en stor förändring om hon vann.

7 november 2015

Valet i Burma

Det ligger något magiskt över Burma. Att promenera på ­Rangoons gator, i skuggan av den gyllene Shwedagonpagoden ­eller besöka byar, industri­områden och kåkstäder är som att resa i tiden. Här har generalerna styrt med järnhand sedan 1962 men ­i morgon går landet till ett ­något så när demokratiskt val. Fredspris­tagaren Aung San Suu Kyi, som leder det största oppositionspartiet, kan mycket väl vinna.

Vägrade lämna makten

Förra gången Burma höll ett riktigt nationellt val var 1990, då vann Aung San Suu Kyi en storseger, men generalerna vägrade lämna ifrån sig makten och satte henne i husarrest. De senaste åren har Burma förändrats. Fred råder i större delen av landet och generalerna har långsamt börjat släppa sitt grepp över ekonomi, media och samhällsliv. Relativt demokratiska fyllnadsval till parlamentet hölls 2012 och Aung San Suu Kyis parti vann återigen en jordskredsseger. Men det kommer inte att bli någon enkel resa oavsett val­utgången i morgon.

Från uniform till kostym

Ett av de problem som uppmärksammats under valrörelsen är landets diskriminering av det muslimska rohingya­folket. Aung San Suu Kyi har återkommande fått kritik för att hon inte tillräckligt tydligt försvarat dem mot rasism och förtryck. Att hålla ihop landet blir en utmaning. Ett annat problem är att generalerna bytt uniformen mot kostym och slips och tänker ­behålla stora delar av sitt in­flytande i allt från ekonomi till politik. Morgondagens nationella val gäller alla platser som väljs demokratiskt. Men förutom dessa tillsätter armén tillräckligt många ledamöter i parlamentet för att kunna kontrollera utvecklingen och ha veto mot förändringar av landets grundlag. Även om Aung San Suu Kyi vinner i morgon kommer hon inte att kunna bli president. Generalerna ändrade nämligen grundlagen så att en person som är gift, eller har barn, med en utlänning inte kan bli statschef. Aung San Suu Kyis numera avlidne make, liksom parets barn, är brittiska medborgare.

Har varit skräckexempel

Men även om hon inte kan bli president skulle det vara en mycket stor förändring om hon vann. Burma har länge varit en av världens värsta diktaturer, i nivå med Nordkorea. Landet har länge varit ett skräckexempel när det gäller mänskliga rättigheter och attacker på fackföreningar, och generalerna har haft medierna i ett strypgrepp. I morgon kan historia skrivas.