Föräldrarnas beteende är skadligt för skolan

Uppdaterad 2017-01-18 | Publicerad 2017-01-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sju av tio lärare uppger att de utsätts för press av föräldrar, enligt en undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort.

Föräldrar håller på att bli ett allvarligt arbetsmiljöproblem i skolan. Sju av tio lärare uppger att de utsätts för press av föräldrar, enligt en undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort.

Det kan handla om föräldrar som är missnöjda med betygsättning, eller hur läxorna och undervisningen är utformade. En del föräldrar tycker inte om att deras barn blir tillrättavisade i skolan och vill gärna tala om det för lärarna.

Pedagogerna får ta emot sms, negativa mail eller samtal i tid och otid och förväntas ge omedelbar återkoppling.

Ju högre utbildningsbakgrund föräldrarna har desto mer tenderar de att vilja påverka lärarna.

Hotar lärare

Det är inte fel att föräldrar vill engagera sig i sina barns utbildning, men här handlar det om något annat. I samma undersökning uppger mer än hälften av lärarna att föräldrarna har hotat att vidta åtgärder om inte deras krav går igenom. Ett tecken på att skolan allt mer betraktas som en marknad.

I och med det fria skolvalet har föräldrarna fått allt större makt. Är föräldrarna inte nöjda kan de byta - eller hota med att byta skola och ta med sig skolpengen. Om rektorerna inte har modet att stå upp för sina anställda har lärarna inget skydd i en sådan konflikt.

Glädjebetyg

En lärare har lagt ner minst fyra till fem år på sin utbildning och är den som har kompetens att avgöra vad barnen klarar av och inte i klassrummet. En förälder kan inte gå in och leka lärare och sätta sig över professionen hur som helst.

Dessutom är den här utvecklingen skadlig för eleverna och inte bara lärarna. I Stockholm sätter en av fem skolor generösare betyg i matte än vad som motsvarar elevernas kunskaper, visar Stockholms stads egen kartläggning.

En av tio elever når inte ens upp till godkänt när de testas i början av gymnasiet. Genom att jämföra med slutbetygen i grundskolan och testet på gymnasiet har man kunnat konstatera att dessa elever inte når upp till förväntade nivåer.

Gör något åt föräldrarna

En förklaring är att skolor känner sig pressade att sockra betygen i konkurrens om eleverna.

Utbildningsministern Gustav Fridolin har hittills mest fokuserat på lärarnas löner. Vilket är bra, men nu är det dags att ta tag i föräldrarna som skadar skolan.

Följ ämnen i artikeln