Fobier för barn i ny bok

Publicerad 2013-11-19

Mats Jonsson övertygar i sin debut som barnboksförfattare

Mats Jonsson övertygar i debuten som barnboksförfattare.

BARNBOK ”Och så berättar jag hur det känns när jag ser en rotvälta. Hur äcklig den är, hur tanken på att gå fram och röra vid den känns som tanken på att röra vid en död människa, en riktigt rutten.”

Lille Mats har fobi för rotvältor. Detta ställer till med problem, inte minst som han bor i en liten ensligt belägen skogsby, Stensätter. Och alltid ska hans föräldrar ut och åka längdskidor med honom, trots att han hellre vill sitta med inne med katten Rosa Jansson och rita. ”De är alltid 2. Jag är bara 1.”

Mats Jonsson barnboksdebuterar med en liten berättelse som gör det tydligt att barnboksförfattare, det har han på sätt och vis varit hela tiden.

Monstren i skogen (Alfabeta) bärs av samma egenartade tonträff som Jonssons serier för vuxna, som exempelvis den självbiografiska Pojken i skogen från 2005 (Galago). Här finns humor och en stillsamt brinnande vrede, liksom en självklar övertygelse om att även ledsamheter som fobier och psykologbesök ryms i en berättelse för barn.

Mats Jonsson har också en mycket fin känsla för osökta poetiska specialeffekter. Som när han låter avståndet mellan Stensätter och den övriga civilisationen mätas ut av glassbilens fjärran tutande. ”Står man ute på kvällen och lyssnar noga kan man höra melodin långt därborta.”

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.