Hejhej och en vinstlott

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-15

Pippi-illustratören Ingrid Vang Nymans ande svävar över bilderna i Gunna Grähs fantastiska lilla barnbok Syrma och Tocke Broms. Just svävar, för här är det fågelperspektivet som gäller, Syrmas tobaksaffär fångad som i en sådan spegelboll som brukar hänga i taket på våra stormarknader.

Kolla bara in bilden där Tocke Broms vinner på sin skraplott och Syrma gratulerar med en chokladkaka. Visst var det ur den här vinkeln vi såg Pippi, Tommy och Annika leka Inte stöta golvet i Känner du Pippi Långstrump? från 1947.

Det här är Grähs tredje ”hejhej”-bok, en serie om högst vardagliga möten mellan lite udda och ensamma existenser i förorten. I Dino och Lilla Kurren fick den alkoholiserade Sverigefinnen Heikki hjälp av invandrarkillen Dino när katten behövde matas, och i Syrma och Tocke Broms är det alltså surkartet Tocke som måste livas upp, vilket Syrma ombesörjer med en bonuschokladkaka.

Typer som de här är man inte van att möta i böcker för de minsta, och det känns uppfriskande att få göra det.

Det är också glädjande med en social realism som inte drunknar i sitt eget elände utan tvärtom exploaterar de där små öarna av värme som trots allt finns i tillvaron. Förmodligen första gången skraplottens existens vidgås i en bilderbok, för övrigt.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.