Inger Christensen

Tragikomisk blues för övervakningssamhället

Pär Thörn landar i en absurdistiskt elektrifierad stil

Av: 

Petter Lindgren

Pär Thörn är aktuell med ”Era anklagelser är meningslösa”.
Pär Thörn är aktuell med ”Era anklagelser är meningslösa”.

BOKRECENSIONER

I Pär Thörns nya bok dras Bill Haleys Rock around the clock ut som en kalsongresår, så att låten ska räcka hela dygnet. Around the clock. Detta i ett ljudverk uppfört av en av berättelsernas huvudpersoner, en konstnär av samma experimentella snitt som författaren.

2010 gav Thörn till exempel ut Strindbergs Röda rummet satt i bokstavsordning (”Advokatfiskalens, afton, aftonsång” och så vidare), ett älskansvärt påhitt som måhända framstod som väl enkelt, i ljuset av Inger Christensens eller Ulf Karl Olov Nilssons alfabetiska upptäcktsfärder.


Som bäst är Thörn när han lyckas upprätta någon sorts terrorbalans mellan det konceptuella och det berättande, för att landa i en absurdistiskt elektrifierad stil någonstans i snårskogen mellan Magnus Hedlund och Erik Beckman, som i den underbara lilla byråkratromanen Tidsstudiemannen från 2009 (Modernista).

Tricket lyckas ganska ofta i Era anklagelser är meningslösa, en samling historier på temat lagöverträdelse. Det kan röra sig om nedskräpning, ett rån i Aspudden, springnotor, fyllekörning, men också om flagranta och vederkvickande brott mot läsarfriden.

I berättelse ett tillstöter ett talande rådjur, och i sjuan beter sig skildringen ungefär som Bruno Ganz tankeläsande karaktär i filmen Himmel över Berlin, i det att den urskiljningslöst slår sig ner på axeln av den bifigur som råkar ha vägarna förbi. 


Effektivast är fyran, som i protokollform återger ett Kafka-artat förhör rörande någons surfvanor på nätet: 

”Vapensökningarna förklarar du med att du är intresserad av militärvapen och att du är kille och att ’killar gillar sånt’.

Förhörsledaren läser upp:

’Tillverka sedlar.’

Du säger :

’Ja, jag är en nyfiken person.’”

Förhöret maler på, sida upp och ner, och texten blir alltmer existentiellt obehaglig ju längre den pågår. Uppslagens förändrande eller synliggörande kraft får kanske inte alltid en fullödig uppföljning i Era anklagelser är meningslösa, men i denna tragikomiska blues för övervakningssamhället går allt i lås.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Inger Christensen

Bruno Ganz