Heberlein och haveriet

Ann Heberlein, författare och ledarskribent.

Spray and pray.

Ursprungligen är det väl ett begrepp som beskriver brutal krigföring, men det har kanske blivit mest känt bland investerare. Man köper lite allt möjligt och hoppas att något i slutändan blir en bra affär.

Författaren Ann Heberlein påstod i fredagens Göteborgsposten att antalet religiöst motiverade terrordåd i Europa ökat lavinartat under 2014. Det stämde inte. De 395 dåd hon hänvisade till visade sig vara två. Och en parodisk rättelsekarusell började. Först plockade GP bort siffrorna utan att ändra något annat. Även om hon haft helt fel stod hennes argumentation kvar ”i sak" meddelade Heberlein. Till slut smög det sig in en ursäkt.

GP:s haveri är begripligt ur en aspekt. Dagens redaktioner är oerhört pressade. Korrekturläsare ett minne blott (Heberleins krönika innehåller ett ”försöker” för mycket). Faktagranskning lika tidsenligt som daguerrotypier. GP:s ledarsida försöker raskt förflytta sina positioner högerut och då har man inte tid att sikta så noga. Troende muslimer törs ju ändå inte försvara sig offentligt i rådande samhällsklimat så det gör inget om man missar lite. Fire at will!

Men allt blev väl iordningställt?

Nja, det hade nog krävt att Heberlein pudlat ordentligt och raderat sin text. Hennes felaktiga påståenden har redan blivit sanningar på sajter som vill att uppgifterna ska stämma.

Heberlein använder sig allt mer av spray and pray-tekniken. Tryck på tangentbordet och hoppas att du träffar något. Funkar det inte är det bara att fortsätta skicka ut random påståenden i cyberrymden. Till slut blir de sanningar någonstans.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln