Hot mot Jimmie Åkesson gynnar SD

Skadar den antirasistiska saken

Jimmie Åkesson.

Politiker ska tåla mycket: satirisk teater, stenhård kritik, förlöjligande bilder, öppen avsky. De styr och ställer med människors liv och får förvänta sig reaktioner.

Men det finns gränser. En sådan går vid hot.

Att rapparen Sebastian Stakset nu får betala skadestånd är därför rätt och rimligt. Han har öppet hotat SD-ledaren Jimmie Åkesson med tortyr via twitter.

Det är inte ett uns bättre än de hot och det hat som dagligen strömmar från både nazianstrukna och SD-nära sajter, och ett exempel på hur förföriskt lätt det är att kräkas elektronisk galla när stämningen trissas upp.

Även om Stakset nu talar sanning när han säger att han inte menat allvar, att han inte haft för avsikt att hota eller uppvigla, så ändras ingenting. Inget vet om någon annan twitterläsare skulle kunna agera. Det är ju inte hemma i vardagsrummet han yrar om tortyr – utan i en offentlighet där ingen vet vem som lyssnar.

Den här typen av angrepp skadar den antirasistiska saken. Även om motståndarna kan greppa efter järnrören, så finns ingen ursäkt att själv göra det. Allt det leder till är att Jimmie Åkesson får en chans plocka poäng på att åter prata om de – ofta verkliga, ibland uppdiktade – hoten mot hans parti.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.