Skapade Ville, Valle & Viktor

Författaren och dramatikern Gunila Ambjörnsson död

Gunila Ambjörnsson. Foto: Ulla Lemberg

Författaren och dramatikern Gunila Ambjörnsson gick bort i lördags, 75 år gammal.

Störst avtryck har hon kanske gjort med sina filmer och tv-serier för barn, och hennes betydelse för den svenska barnfilmens utveckling kan knappast överskattas.

I debattboken Skräpkultur åt barnen (1968) gjorde hon upp med det mesta i barnkulturen. För filmen gällde det att ”spränga idyllen, vädra ut”, och skapa en ”film minst lika differentierad som film för vuxna”.

För tv skrev och regisserade hon bland annat serien om Ville, Valle och Viktor, en trio som liksom sina andliga föregångare Bröderna Marx väckte en del politiskt rabalder. Såväl sossar som borgare fick på nöten.

Huset Silfvercronas gåta (1974) var en kärleksfull försvenskning av Edith Nesbits roman The house of Arden (1908), och skrämde på ett sofistikerat vis skiten ur sina unga tittare, samtidigt som dessa gavs en lektion i klasskamp och feodalism.

Tidsresorna och det mysteriösa odlade Ambjörnsson också i sina många ungdomsböcker, som Vilse i tiden (1998) eller Tigerhjärta (2003). Här glider det vardagliga med subtila förskjutningar över i fantasy, som hos förebilden Nesbit.

Ambjörnssons sista bok blev vackert nog också en roman om den brittiska författarinnans liv i det förra sekelskiftets London, Från de inställda rymningarnas tid (2013).

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.