Nazism och brott har samband – inte skuld

Främlingsfientlig partiordförande delar öde med många invandrare

Stefan Jacobsson, ordförande för Svenskarnas parti, har elva betalningsanmärkningar hos kronofogden. Därmed delar han ett problem med många invandrare som startat eget men inte fått sin verksamhet att gå runt. Foto: Stefan Jerrevång

Sveriges radio rapporterar att var femte som kandiderar för nazistiska Svenskarnas parti i valet i höst, har skulder hos kronofogden. Var fjärde har betalningsanmärkningar. Snittet i befolkningen ligger på sju procent.

Jag vet inte riktigt vad Sveriges radio vill att vi ska göra med den informationen. Ska vi tänka, att människor med skulder är en sämre sorts medborgare? Att de inte ska få engagera sig politiskt? Att den som inte är kreditvärdig inte heller är trovärdig?

Det är många som hamnar hos fogden. Arbetslinjen och satsa på dig själv-ideologin uppmuntrar/uppmanar folk att starta eget, företag som sen går i putten. Det är därför SvP:s ordförande Stefan Jacobsson har elva betalningsanmärkningar, om man ska tro honom själv. Därmed delar han ironiskt nog öde med många nya svenskar som tvingas bli egna företagare då de inte får andra jobb.

Det här är ett av många exempel på en oreflekterad medelklassjournalistik som talar från ett förment bättre vi, och som träffar fler än det tilltänkta objektet.

Viktigare är den andra delen av SR:s granskning: 16 av 50 SvP-kandidater är dömda för brott. Det handlar bland annat om hets mot folkgrupp och brott mot vapenlagen (vapen som polisen bedömer skulle användas mot vänsteraktivister). Jacobsson själv är dömd för en attack mot en AFA-demonstration. En partimedlem är också misstänkt för inblandning i den grova misshandeln på Möllevången den 8 mars.

De här ger perspektiv på frågan om Svenskarnas parti ska få valkampanja på skolorna. Vilken lärare eller elev skulle våga säga emot om SvP hetsar mot folkgrupp, när man vet att många av deras medlemmar har våldet som metod?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln