Kritik mot SD tystades – av nätattack

Främlingsfientliga tog på sig attacken mot Värnamo Nyheter

Hur många Sverigedemokrater tål Sverige? Så löd rubriken när Värnamo Nyheters chefredaktör i en krönika både skällde ut och drev med tidningens alla främlingsfientliga insändarskribenter genom att helt enkelt byta ut ”invandrare” mot ”sverigedemokrater” i en rätt kul parafras på deras texter.

Sen slocknade tidningens hemsida tolv timmar. Värnamo Nyheter talade om en överbelastningsattack, och pekade på att personer som skrivit på den främlingsfientliga sajten Avpixlat tagit på sig ansvaret för attacken. Nyheten spreds vidare av bland annat TT och flera tv-kanaler.

Pytt, anser nu Avpixlat, antagligen handlar det om att tidningen helt enkelt fått en så många läsare på kort tid att deras server inte klarat arbetsbelastningen.

Det var, ska jag erkänna, också min första tanke. Liten tidning, svag kapacitet – och plötsligt en riksnyhet på landets största hatsajt.

Men så var det inte.

Jag har talat med Värnamos Nyheters tekniker som helt utesluter den möjligheten. Det handlar verkligen om en attack, där man skrivit ut att tidningen inte ska jävlas, och som skett genom en så kallad VPN-tunnel, vilket gör att angriparen inte kan spåras.

Så går det alltså till. I samma främlingsfientliga kretsar där man ständigt gastar om mediecensur och bristande yttrandefrihet finns folk som fysiskt tystar tidningar de inte gillar.

Däremot finns såklart inga bevis för att just Avpixlat skulle ligga bakom.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.