Moderaterna släpper inte en jävel över bron

Konsekvenserna av förslaget – enorma köer och totalt brott med internationella regler

Partiledaren Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson vid M:s pressträff.

Moderaterna vill införa idiotstopp för flyktingmottagandet. Att man slaktar asylrätten på vägen är inget problem. Det var budskapet på partiets presskonferens tidigare i dag.

Det är också ett sätt att högtidlighålla minnet av Kristallnatten och Berlinmurens fall.

Uppenbarligen har Moderaterna insett att deras idé om tillfälliga gränskontroller inte skulle minska, utan tvärtom öka, antalet asylsökande i Sverige, eftersom alla flyktingar som kom till den svenska gränsen vackert skulle få söka asyl här.

Därför kompletterar man detta med direktavvisning av personer som kommer via ett annat EU-land, men som inte registrerats där.

Eftersom också de som registrerats precis som i dag kommer att utvisas efter viss utredning, innebär det en nästan total strypning av svenskt flyktingmottande.

Ingen jävel kommer över bron.

De praktiska problemen, om vi tar dem först, ter sig enorma. Ska man verkligen kontrollera alla räcker det inte med stickprov. Det skulle innebära stora förseningar till enorma kostnader. Vi skulle ha bil- och tågköer från Öresundsbron till Roskilde.

Men de principiella är värre. Med all säkerhet strider förslaget inte bara mot FN:s flyktingkonvention, som stadgar att var och en har rätt att söka asyl, utan också mot Dublinförordningen. Enligt förordningen är det nämligen inte alls självklart att det är ”första asylland” som gäller.

I första hand ska man se om den asylsökande har familj i något EU-land eller redan beviljats uppehållstillstånd i något EU-land. Först därefter kan det bli tal om återsändande till det land där man först reste in i unionen.

Allt detta måste redas ut.

Vilket betyder att Sverige måste släppa in och reda ut alla personer som söker asyl. Detta har varit och är i dag gällande rätt.

Men den struntar Moderaterna nu i.

”Alla andra bryter ju mot reglerna” förklarade Anna Kinberg Batra på dagens presskonferens.

Jamendåså!

En mer nonchalant hållning till Sveriges internationella förpliktelser har jag aldrig hört till vänster om Jimmie Åkesson.

Men det kan Kinberg Batra lugnt säga, eftersom hon aldrig kommer att behöva ta ansvar för det.

På så vis är det ett förslaget förslag.

Å ena sidan vill man signalera till den mindre flyktingvänliga delen av väljarkåren att Moderaterna är ett handlingskraftens parti, som minsann är redo att bulldozra internationell rätt.

Men å andra sidan kommer förslaget med största säkerhet aldrig att genomföras, eftersom det är svårt att se att man skulle kunna samla en riksdagsmajoritet för att Sverige ska överge 65 års respekt för asylrätten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.