SD får ett järnrör i justitieutskottet

Kent Ekeroth utpekad som ny ledamot - avslöjar partiledningens nya mentalitet

Kent Ekeroth har gång efter annan visat sig både ha våldskapital och förmågan att döma folk(grupper) utan bevis.

Enligt Aftonbladets källor ska Kent Ekeroth ta plats i Justitieutskottet. Det var han som beväpnade sig med järnrör en blöt sommarnatt.

Det är också han som 2009 startade Anti-islamiseringsfonden ihop med sin bror Ted. Syftet är att samla in pengar mot ”islamiseringen” av Sverige. Till ett av sina möten bjöd de in den brittiske högerextremisten Alan Lake som uppmanade mötesdeltagarna att sluta allianser med fotbollshuliganer (se Sverigedemokraternas Vitbok 1988-2014, finns att ladda ner på Expos hemsida).

Den 22 juli 2011 twittrade han upphetsat och skadeglatt att det var islamisterna som låg bakom attentatet på Utøya. Breivik visade sig vara en lika övertygad islamofob som medlemmarna i Anti-islamiseringsfonden, men det är inte det som är poängen här: Kent Ekeroth har gång efter annan visat sig både ha våldskapital och förmågan att döma folk(grupper) utan bevis.

Jag vet inte om hans kollegor i SD:s riksdagsgrupp är mer sansade, men utnämningen avslöjar ändå partiledningens nya mentalitet: från martyr till provokatör. Vi kan säga vad som helst, göra vad som helst, omgivningen kan tycka vad som helst – vi bryr oss inte.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln