Stort intresse för Bok-SM

Bok-SM har bara pågått i drygt ett dygn, men det har redan kommit in över hundra bidrag.

Det berättar Ola Lauritzson på kapitel1, sajten där man kan tävla med sin egen bok om ett förlagskontrakt.

Ola Lauritzon på kapitel1.

– Det rullar på bra, vi hade över 10 000 besökare igår, och många har redan hunnit läsa och sätta betyg på böcker som är med i tävlingen.

Det säger Ola Lauritzson på kapitel1, sajten som arrangerar Bok-SM tillsammans med Piratförlaget och Aftonbladet.

– Kapitel 1 och Bok-SM är ett djärvt grepp inom en konservativ bransch. Detta är ett seriöst och kittlande initiativ där svenska folket påverkar framtiden hos svenska debutantförfattare. Det vill vi vara en del av, säger Kalle Ljungkvist, chefredaktör för aftonbladet.se.

100 böcker redan nu

Drygt hundra manus har redan anmälts till tävlingen, som är öppen för nya bidrag till den 31 mars. Men den som har ett nästan färdigt manus kan tjäna på att anmäla sig tidigt, så att fler hinner läsa boken. För det är läsarna som tillsammans med en jury avgör vilken bok som till slut vinner och ges ut av Piratförlaget.

Men kapitel1 är inte bara till för förhoppningsfulla författare, utan lika mycket för ivriga bokläsare. Den som älskar att läsa kan upptäcka fynd bland alla upplagda manus, och vara med och påverka karriären för sina favoriter genom att rekommendera böckerna, säger Ola Lauritzson.

Dessutom kan man få kontakt med andra som gillar att läsa. Diskussionerna om böcker och skrivande är livliga på sajtens forum, och deltagarna har på egen hand ordnat författarträffar. Flera skribenter som träffats på sajten har fått så bra kontakt att de numera arbetar på gemensamma kollektivromaner.

– Kreativiteten flödar, säger Ola Lauritzson.

Här hittar du Bok-SM

Hos kapitel1 hittar du allt om tävlingen och hur du deltar med din egen bok, och röstar på andra tävlande manus.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.