Här invaderar vänstern NK

Aktivisterna slog till mot varuhuset i Stockholm

Aktivisterna från Allt åt alla invaderade NK och bjöd på champagne och snittar.

I lördags  invaderades varuhuset NK av vänsteraktivister. De vecklade ut en åtta meter lång banderoll föreställande en knuten näve med texten ”Staden är vår”. Samtidigt bjöd de NK-shopparna på snittar, champagne och konfettiregn.

Bakom aktionen står förbundet Allt åt alla, som tidigare har arrangerat bland annat Överklassafari till Solsidan. Med invasionen på NK inleder de sin ”Stadskampsvecka”.

Syftet med NK-aktionen är att diskutera privatiseringarna av Stockholm, även platser som vi tidigare betraktat som offentliga. Exempel: torget i Hökarängen ägs av Ikano och torget i Högdalen ägs av eller Citycon. Samtidigt byggs gallerior i allt snabbare takt.

Inspirationen kommer från Brasilien, där spontana galleriafester, så kallade rolezinhos, har blivit stora protestyttringar mot gentrifieringen, ombyggnationerna inför VM och vilka platser i staden som är tillgängliga.

Allt åt alla säger att man valde just NK för symbolvärdet; det är den plats i Stockholm som är mest förknippad med lyxkonsumtion och som är mest klassegregerad.

På frågan varför de dessutom vecklade ut en banderoll med ordet ”Kommunism”, svarar en av medlemmarna i Allt åt alla, Shabane Barot, att banderollen är tänkt som en provokativ nagel i ögat på de rika men också att visa på ett alternativ:

- Vi skulle kunna ha ett NK för alla om egendomsförhållandena såg annorlunda ut. Vi skulle kunna delta i planeringen och utvecklingen av våra egna städer, i utformandet av hur vi bor och möts och så vidare, säger Barot.

Det är femte året som Stadskampsveckan arrangeras med aktioner, diskussioner och samtal i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala, Umeå, Jönköping och Stockholm.

Aktionen avbröts efter fyra minuter när ett par vakter lugnt meddelade, att ”nu har ni haft ert lilla roliga”.

Se aktivisternas aktion här!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln