”I dag möts kultureliten med förakt”

Suzanne Brøggers nya bok är en uppgörelse med dagens Danmark

Hon häcklar hemlandet Danmarks turistråd förstår inte varför det kommer färre turister, att det får konsekvenser om ett land struntar i internationella konventioner, säger Suzanne Brøgger, som skrivit en kritikerhyllad satir över sitt hemland.

Suzanne Brøgger har alltid varit orädd och kompromisslös.

Nu har hon skrivit en rolig, magnifik satir över sitt hemland.

Hon har till och med fått en förtjust hälsning från det danska kungahuset.

Boken heter ”Brev till prinsen av Mogadonien” och är en upp- görelse med tillståndet i Danmark. I form av brev till en påhittad prins, påtagligt lik drottningens gemål prins Henrik, beskriver hon ett sömnigt rike som pyser över av inskränkt självbelåtenhet.

Den kritiska intelligentian har försvunnit ur samtiden och det populistiska klimatet talar till människans lägsta instinkter.

Av kritiker har boken beskrivits som oemotståndlig och oumbärlig.

Suzanne Brøgger är grandios och rasande när hon försvarar konsten med stort K.

– De här breven har funnits i mig i hemlighet under många år. Det finns eliter inom sport, matlagning och jag vet inte vad. Men när man talar om kultureliten så är det med förakt. De intellektuella får det svårare och svårare. Bara tre procent vill studera ett annat språk än engelska på universiteten.

Prinsen skickade ett kort

Hon är inte ensam om sina åsikter.

– Många har sagt mig att de tycker som jag men de har inte kunnat eller vågat formulera sina tankar skriftligt.

Även prins Henrik har hört av sig.

– Jag fick ett vykort av honom som han undertecknat ”Prinsen av Mogadonien”.

Suzanne Brøgger är drottninglik när hon sveper in i en grå, elegant klänning och lång, vid, svart kappa. Hon har virat en tunn sjal runt sitt numera gråa hår och är lika välsminkad som alltid.

Jag träffar henne på bokmässan i Göteborg och hon syns verkligen i vimlet.

Efter den skandalomsusade ”Fräls oss från kärleken” 1978 har hon betraktats som en ikon. I dag är hon medlem av Danska Akademien och betraktas som en av Danmarks främsta författare. En respektingivande, älskvärd och humoristisk kvinna, som alltid gått sina egna vägar och inte velat bli den symbol för feminismen som många velat göra henne till.

– Ända sen jag var barn har jag längtat efter att bli gammal. Men nu när jag är det har jag börjat upptäcka nackdelarna. Jag har så mycket vackra kläder som hänger i garderoben och som jag inte längre kan ha. Numera köper jag mest kappor och långärmat. Det kroppsliga förfallet känns sorgligt men är inte mycket att göra åt. Samtidigt är det en befrielse att inte längre betraktas som sexobjekt, att slippa det erotiska spelet som stjäl så mycket energi.

”Äldre ses som en börda”

Suzanne Brøgger säger att det finns en risk med att åldras, och det är att man blir religiös och konservativ.

– Men jag vill inte ha tillbaka den gamla världen. För mig är det viktigt med kontinuitet mellan generationerna. Fast generellt ses vi äldre som en börda, inte alls som i vissa östasiatiska länder där hög ålder är prestigefyllt.

När Suzanne Brøgger var ung tyckte hon att kvinnor var ointressanta.

– Det var männen som hade fascinerande yrken, spännande liv och erfarenheter. Men under de senaste 50 åren har det skett så mycket. Kvinnorna har skaffat sig utbildning och gjort karriär. Det är också kvinnorna som tar hand om barnen och känner ansvar. Jag tror inte att världen hade gått åt pipan finansiellt om ekonomin styrts av kvinnor. Så i fortsättningen borde de få representera den universella människan!

Vet mer

Namn: Suzanne Brøgger.

Ålder: 67 år.

Yrke: Författare.

Familj: Maken Keld Zeruneith, litteraturvetare och författare, dottern Luzia, 26.

Bor: I ett skolhus i Sølve på Västsjälland.

Bakgrund: Fick sitt genombrott med ”Fräls oss ifrån kärleken” där hon gick till hårt angrepp mot kärnfamiljen. Hon har även skrivit bland annat ”Creme Fraiche”. ”Ja” och släktkrönikan ”Jadekatten”, baserad på den egna familjehistorien.

Aktuell: Med ”Brev till prinsen av Mogadonien” (Norstedts).

Favoritförfattare: Isaac Bashevis Singer, Henry Miller.

Läser: ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” av Göran Rosenberg.

– Vilken bok önskar du att du skrivit?

Fråga från Jonas Hassen Khemiri, som intervjuades på Böcker i lördags:

Vilken bok av en annan författare skulle du ha velat att du skrivit?

– ”Världens lyckligaste folk” av Lena Sundström. En utmärkt bok om Danmark av i dag. Det är anmärkningsvärt att en svensk skrivit den och inte en dansk

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln