Tomt skrammel från Jasenko Selimovic

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2014-12-02 | Publicerad 2014-11-28

Folkpartiet gjorde ännu mindre för kulturen

Jasenko Selimovic, FP. Foto: TT

Än en gång attackerar Jasenko Selimovic Miljöpartiets kulturpolitik (Dagens Nyheter 24 nov). Som helhet känns texten mest som en hoprafsad hög med fuktskadade argument. Inte ett spår av självinsikt: Selimovic var ju ändå partisekreterare i Folkpartiet som inte gjorde några stora insatser för kulturen under alliansens tid.

Partikollegan Anna Starbrink var ansvarig för att anslagen till kulturnämnden i Stockholms läns landsting sjönk med 40 procent i relation till totalbudgeten. Ett svenskt bottenrekord, i klass med de jättelika nedskärningar som skett i de bankrutta länderna på kontinenten.

Fast här var problemet inte pengar. Landstinget hade en miljard i överskott förra året, men Folkpartiet ville ändå inte satsa på kultur. Även under Madeleine Sjöstedt, folkpartistiskt borgarråd i Stockholm, har kulturanslagen dippat ordentligt.

Den socialliberala gruppen i Folkpartiet har krympt, andra krafter har tagit över och därmed har partiet förlorat sin status som kulturvänligt och mediepositivt parti. Resultatet har vi kunnat se i Stockholmsregionen.

Var står Jasenko Selimovic själv? Om hans mål är att återupprätta Folkpartiets en gång goda rykte, vilket onekligen kan behövas, borde han ägna sig åt det i stället för att spela rottweiler gentemot andra partier. Ett oväsen som hela Kultur-Sverige dessutom tröttnat på.

Därmed inte sagt att Alice Bah Kuhnke blir en duglig och drivande kulturminister. Det måste hon fortfarande bevisa.

Ingvar von Malmborg

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.