LO öppnar lönndörren för välfärdsvinster

Ger stöd för att tillåta vinstuttag och värdeöverlåtelser

Vänstern jublade och högern gick i taket när LO i tisdags presenterade sitt förslag på hur vinsterna i välfärden ska stoppas.

Och visst pressar LO den socialdemokratiska ledningen åt vänster. Men så får man också sina idéer att låta mer radikala än de kanske är. Man drar sig inte ens för att citera Gustav Möllers berömda fras om att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

För även om en vinstbegränsning på i praktiken två-tre procent driver bort de värsta profitörerna, så kan man undra varför vi ska leva med tre procents stöld?

Men det är det lilla.

Gummiparagrafen är värre.

I själva verket förskjuter LO frågan till kommunpolitikerna, eftersom man öppnar en rejäl lönndörr i den nationella lagen: ”Kommun och landsting kan således, genom driftsavtal, göra avsteg från huvudregeln och anlita aktiebolag samt tillåta högre vinstuttag och värdeöverlåtelser”, skriver man. De eventuella avstegen kräver dock någon form av ”motivering”.

Det blir alltså fritt fram för de kommunpolitiker som så önskar att fortsätta fylla privata fickor med skattepengar – bara de kan motivera det.

Så vitt jag förstår hamnar frågan om vinst i välfärden därför i bedömningarna av, och reglerna kring, just dessa motiveringar. Risken är stor att den politiska handgranaten på så vis desarmeras i byråkratiska formuleringar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.