FP satsade stort på biblioteken

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2015-06-18

Biblioteken behöver resurser, skriver Alle Eriksson (Aftonbladet Kultur 16/6). Sedan går hon obegripligt nog till storms mot Folkpartiet som under sin tid som ansvariga för biblioteken i Stockholm genomförde just en kraftig resursförstärkning för biblioteken.

Från det att Folkpartiet tog över borgarrådsposten och kulturroteln i Stockholms stad ökade anslagen till Stockholms bibliotek från ca 223 miljoner kronor till ca 300 miljoner årligen. Det kan man inte med bästa vilja kalla för ett ekonomiskt nollsummespel även om man har synpunkter på hur dessa satsningar gjordes inom biblioteksverksamheteten.

I själva verket såg Folkpartiet till att Stockholm som en av få, kanske den enda, storstäder i Europa kraftigt ökat sina kulturanslag trots efterkrigstidens värsta ekonomiska kris.

Kärnan i vår kulturpolitik är biblioteken, litteraturen och läsningen. Biblioteken ska ligga där stockholmarna befinner sig i sin vardag och vara öppna när de har tid att besöka dem. Vi skryter gärna med alla de bibliotek som vi gjorde det möjligt att öppna och renovera, om de utökade öppettiderna, de ökade utlånen och de nöjda biblioteksanvändarna. För är det något man kan vara stolt över som liberal kulturpolitiker, så är det en storsatsning på bibliotek. 

Resurstillskottet räckte bland annat till ett nytt bibliotek i Hässelby gård, ett nytt bibliotek i Kista, tre nya profilbibliotek i Kulturhuset Stadsteatern (TioTretton, Plattan och Lava). Tre nya tunnelbanebibliotek, Högdalen, Bredäng och Sture, – de första av sitt slag i Stockholm. En lång rad stadsdelsbibliotek renoverades, bland annat biblioteken i Gröndal, Sköndal, Aspudden, Björkhagen och Husby.  Dessutom finns nu Stockholms två första Berättarministerium i Husby och Hagsätra. 

Kritik för att Folkpartiet förde en för offensiv bibliotekspolitik då vi hade makten tar vi lätt på. Biblioteken är ryggraden i ett levande kulturliv.

Madeleine Sjöstedt (FP)

Rasmus Jonlund (FP)

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln