Kultur

USA:s tragedi: 42 milj fattiga kvinnor

Av: 

Madelaine Levy

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Hela samhället påverkas negativt när så många kämpar för att få livet att fungera

Maria Shriver, nyhetsankare.
Maria Shriver, nyhetsankare.

Amerikanska nyhetsankaret Maria Shriver är i Sverige framför allt känd för att hon engagerade sig i Barack Obamas presidentkampanj medan hennes make, Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger, kampanjade för konkurrenten John McCain.

Men hon driver även The Shriver report, ett ideellt projekt som vill modernisera Amerikas förhållande till kvinnor, och som varje år publicerar en semi-akademisk rapport om hur landets kvinnor lever, arbetar och mår.

Årets upplaga heter Pushing back from the brink och handlar om de 42 miljoner amerikanska kvinnor som lever i eller på gränsen till fattigdom. Innehållet är brokigt. Essäer av basketspelaren LeBron James, artisten Beyoncé Knowles och wallraffjournalisten Barbara Ehrenreich blandas med statistik, forskningsrapporter, personporträtt, och konkreta politiska förslag på hur till exempel arbetslivet kan förändras utifrån ensamstående mammors specifika behov.

I sin helhet pekar dock The Shriver report åt ett väldigt tydligt håll: de utsatta kvinnornas tragedier är inte personliga. Ekonomin, folkhälsan, utbildningsväsendet, kriminaliteten – allt påverkas negativt när så många måste stånga sig blodiga för att få livet att gå ihop. Att förbättra deras förutsättningar är att förbättra för alla.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!