SD hetsar upp fotsoldaterna

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand gör viskningar till sång

gör viskning till sång Sverigedemokratisk Ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand.

”Skamligt … ett politiskt ställningstagande mot SDU… vi ska göra allt som står i vår makt för att protestera”.

Så kommenterar Sverigedemokratisk Ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand Ungdomsstyrelsens avslag på organisationens bidragsansökan i en ­video som nu sprids på diverse SD-­nära nätsajter. SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson går ett steg längre och ”hoppas att fotsoldaterna nu rycker ut!” Något som bara kan tolkas som ett sätt att vigla upp näthatarna.

I själva verket har SDU:s ansökan avslagits därför att organisationen visat sig ha en lång rad ­både ekonomiska och organisatoriska problem, som gör att man inte uppfyller kriterierna, menar Ungdomsstyrelsen.

Men i SD-världen är det förstås PK-maffian som styr.

Fotsoldaterna på de höger­populistiska nätsajterna är inte nödbedda. Inte bara stormar man mot beslutet, man publicerar ­också namn, mejladress och telefonnummer till en anställd på Ungdomsstyrelsen. Vederbörande ”borde inte får gå oantastad” ­skriver en kommentator bland ­annat. I går berättade tidningen Publikt att Ungdomsstyrelsen därför gjort en polisanmälan.

Att protestera är ju en sak. Att hota något helt annat.

Så visas åter att det ­inte finns några täta skott mellan näthatarna och SD:s politiker. När en Alfsson eller Kasselstrand viskar, ja då sjunger fotsoldaterna ut.

Och det vet de om.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.