Boken om Krim-krisen skrevs redan 1979

Romanen är en betraktelse över frestelsernas natur

Vasilij Aksionov, sovjetisk författare och regimkritiker, skrev sin burleska antiutopi Ön Krim redan 1979. På svenska gavs den ut i översättning av Lars ­Erik Blomqvist fem år senare.

Romaner materialiseras i rummet oftare än man tror.

Aksionov lekte med tanken att Krim efter Oktoberrevolutionen slog tillbaka Röda armén och blev Sovjetunionens motsvarighet till Hongkong; ett blomstrande kapitalistiskt paradis bara ett stenkast från Sovjets järnridå.

Men i detta paradis kämpar vänsterinfluerad opposition för att Krim ska återförenas med fastlandet/fosterlandet. Deras representanter reser till Moskva för att be om militärt stöd. De är idealister och älskar sin historia och sitt ursprung. I slutet av boken intas ön av sovjetiska styrkor.

Romanen förbjöds som antisovjetisk propaganda, och när den skrevs var dess udd riktad mot sovjetvänliga västerländska kommunister, som Aksionov ansåg vara naiva. Föga anade författaren att hans antiutopi skulle få en förnyad aktualitet 2014.

Varför vill så många på Krim tillhöra det auktoritära Ryssland? Vore det inte förnuftigare att stanna kvar i Ukraina, som på sikt kommer att välkomnas i EU? Aksionovs roman är en betraktelse över frestelsernas natur och är värd en omläsning.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.