Med glimten i ögat om politik i vardagen

Teaterrepubliken skär ner på ett underfundigt sätt

En scen ur Teaterrepubliken skär ner.

TEATER Teaterrepubliken i Malmö börjar alltid sina föreställningar med att prata med publiken. En vana det är lätt att se fram emot för skådespelarna verkar så avspänt ärliga, humoristiska och schysta.

Denna gång innehåller småsnacket dock särskilt nödvändig information för att man ska kunna hänga med i den ganska intrikata Teaterrepubliken skär ner. Ellen Siöö och August Lindmark (som skrivit manus) pratar om konsekvenserna av att anslagen till teatern skurits ned. Tredje skådespelaren i föreställningen måste offras.

Detta ekonomiska metaspår vävs sedan samman med den ”riktiga” pjäsen, kärlekshistorien mellan en företrädare för facket och en nedskärningskonsult. Snart dyker nämligen den sparkade skådespelaren Torbjörn Lindberg ändå upp på scenen och får vara med lite i utkanten. Lindberg jobbar krampaktigt kreativt på att visa att han behövs i föreställningen, om inte annat som gatubelysning, utöver att han själv behöver mat för dagen.

Det handlar som vanligt på Teaterrepubliken om politik i vardagen och med glimten i ögat. Via villkoren på den egna teatern analyserar man konsekvenserna av att vara vänster och liberal.

Underfundigt, ironiskt och lite omständligt samt med en ganska oväntad twist landar man likväl i samhället runtomkring oss. Både när det gäller varmare känslor och krass ekonomi, är det så att vi alldeles för lätt offrar det vi tror på?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.