Seg sossesvenska inte lätt att förstå

Läsförmågan sjunker i medlemsländerna enligt EU-rapport

S-ledaren Stefan Löfven. Foto: Robin Lorentz

Var sjätte svensk kommer att ha problem med att läsa den, enligt EU:s rapport om den sjunkande läsförmågan i medlemsländerna.

Socialdemokraternas lunta med prioriterade förslag inför partikongressen i april, Framtidskontraktet, är inte lätt att ta sig igenom för någon.

Den består av drygt 65 000 tecken, och är skriven på en svenska så sävlig och temperamentslös att läsaren hoppar högt vid utropet ”Det är smart” på sidan 15. Som en sensuell pärla framstår raden ”Sverige är en liten öppen ekonomi”, på sidan 5.

Jobben, välfärden, skolan och miljön får omkring 15 000 tecken var. Mycket låter utmärkt, och det är glädjande att socialdemokraterna äntligen presenterar något som åtminstone på håll ser ut som en miljöpolitik.

Den som letar efter en kulturpolitik får däremot luskamma texten.

”Vi socialdemokrater ser kulturen som en viktig del av välfärden. Konsten och kulturen är starka krafter som kan, om de stöds av en klok politik, bidra till att skapa ett rikare samhälle att leva i. Vi vill därför släppa loss kraften i kulturen och stärka och utveckla den kreativitet, sprängkraft och möjligheter [sic!] som finns i svenskt kulturliv. Det är viktigt därför att kultur och media har ett värde i sig – som fria och oberoende aktörer. Men det är också viktigt för att många av framtidens jobb finns inom kulturen och de kreativa näringarna.”

Das ist alles.

549 tecken.

Inte ett ord om exempelvis läsfrämjande åtgärder. Varför inte en sjuhelvetes uppryckning av skolbiblioteken, eller ett återupprättande av de av Alliansen skrotade arbetsplatsbiblioteken? Varför inte slopad moms på barn- och ungdomsböcker?

Och vadå ”rikare samhälle att leva i”? Kom igen!

Kulturen och läsandet är ju själva grundbulten för det demokratiska samhället. Att bristande läsförmåga går hand i hand med socialt utanförskap kan knappast vara en nyhet för någon socialdemokrat, eller att läsklyftorna växer oroväckande i Sverige.

Inte ens Lena Adelsohn Liljeroth kunde vara mera vag.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.