Genialiskt om genierna

Gränsöverskridande läsning i senaste Arche

Le Corbusier.

TIDSKRIFT Få tidskrifter är så gränsöverskridande som Arche. Den spänner enligt sitt program över psykoanalys, humaniora och arkitektur. Artiklarna i det tjocka nr 42-43 handlar i stor utsträckning också om personer som sprängde gränser.
Le Corbusier var schweizaren som älskade Frankrike och som hela livet arbetade med att skapa ett eget bidrag till den stolta franska arkitekturhistorien. Hans strävanden kring detta analyseras i en lärorik artikel av Johan Linton. Nästa fokus i numret sätts på  Ryssland när Fabian Heffermehl skriver om optiska experiment och omvänt perspektiv i rysk modernism. En central aktör i den ryska konstdiskussionen före revolutionen var universalgeniet Pavel Florenskij (en av Andrej Tarkovskijs läromästare) och hans berömda essä om just det omvända perspektivet publiceras här för första gången i svensk översättning. Som ett komplement diskuterar Elena Namli vilka avtryck Florenskij satt på dagens ryska teologi. I Ryssland rör sig också Claes Caldenby i en intressant studie kring den ofta monstruösa Stalinarkitekturen.
Tillsammans med texter om både Anna och Sigmund Freud, författarna Robert Antelme och W.G. Sebald blir numret en veritabel skattkammare för den som vill fördjupa sig i olika avsnitt av 1900-talets europeiska idéhistoria.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.