Idrott svår match för transsexuella

Tufft klimat för idrottande hbtq-personer

TIDSKRIFT ”You can play” heter en framgångsrik kampanj som lanserades i USA i fjol, med en video där tolv NHL-stjärnor tar ställning mot homofobi inom idrotten.

I Sverige finns ännu ingen likvärdig satsning, men i AIK Fotboll bedrivs trots allt ett normkritiskt projekt i kampen mot homofobi, sexism och främlingsfientlighet.

”Manligheten har problematiserats, och vi har till exempel diskuterat varför Olof Mellberg betraktas som mer manlig än Cristiano Ronaldo”, berättar John Wall, ansvarig för klubbens fotbollsgymnasium.

Detta i årets första nummer av RFSL:s tidning Kom ut, som också delar innehåll med idrottsrörelsens Svensk idrott (nummer tre). Ett samarbete som resulterat i en serie reportage om hur situationen ter sig för idrottande hbtq-personer.

För en transperson kan exempelvis redan steget in i omklädningsrummet vara problematiskt. Måste dessa nödvändigtvis vara byggda som de är i dag? Och hur skulle en idrott bortom könsuppdelningen kunna se ut?

Fullkontaktsporten roller derby erbjuder redan nu en idrottslig miljö där det är tillåtet att utmana traditionella könsnormer.

”När jag får på mig kläder, skridskor och mitt warface känner jag mig annorlunda”, menar Gothenburg roller derbys Julia Boberg, alias Julie Jet. ”Jag lämnar allt annat vid dörren, jag är inte Julia längre.”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.