Turkiet dödar kurder – och världen tittar på

Återinför vapenembargot nu!

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Hur hade det internationella samfundet agerat om Island gång på gång mördat civila med drönare i Danmark och Norge?

Sverige och övriga världen skulle knappast ha tigit. Island skulle ha anklagats för att begå brott mot folkrätten och ställts inför internationell domstol. De mördades familjer hade fått stora skadestånd.

Men när det handlar om mördade kurder gäller ingenting som gäller andra nationer. Titt som tätt avfyrar Turkiet drönare som mördar civila kurder inne i de kurdiska delarna av Irak och Syrien. När det gäller användning av militära drönare är Turkiet ett av de ledande länderna i världen. Terrorn som beordras i Ankara och verkställs i andra stater möter inga fördömanden eller protester. I praktiken för Turkiet krig i Irak och Syrien gentemot kurderna.


Det senaste övergreppet skedde i mitten av april när den unge kurden Mohammed Said mördades i en by utanför staden Sulaymani i det federala irakiska Kurdistan. Under 2023 har Turkiet sammanlagt genomfört 1 586 attacker mot denna region. I listan över angrepp ingår ett stort antal flygbombningar.

Det geografiska läget verkar ge landet fria händer att göra vad de styrande vill

Turkiska drönare har mördat hundratals modiga kurdiska frihetskämpar som förintat världens farligaste och rikaste terrorrörelse IS. Under kriget mot IS förlorade minst 11 000 unga kurder sina liv i kampen för att skapa en tryggare värld. Kurderna stoppade framgångsrikt exporten av jihadistisk terror till våra breddgrader. Men det finns ingen rättvisa i vår värld. I stället för att hylla kurderna som kämpat för vår frihet och globala säkerhet vänder vi dem helt skamlöst ryggen.


Det råder en obegriplig tystnad när det gäller Turkiet. Denna stat respekterar inte sanktionerna mot Ryssland men möter själv inga sanktioner. Det geografiska läget verkar ge landet fria händer att göra vad de styrande vill. Att Turkiet försöker utplåna det kurdiska språket har inte mött några allvarliga motgångar. Att Turkiet har försökt eliminera kurdernas etnicitet och identitet har dessvärre också tolererats.

Inte ens i Sverige får kurderna skydd. I samband med Sveriges ansökan om medlemskap i kärnvapenalliansen Nato krävde Turkiet att Sverige utlämnar svensk-kurdiska journalister, författare och akademiker som är kritiska mot att Turkiet förnekar kurders existens som folkgrupp. Som tack för ett turkiskt ja för svenskt medlemskap i Nato har Vita huset gett klartecken för att sälja 40 nya F-16-plan plus mängder av ytterligare utrustning till Turkiet. Men hur kommer Turkiet att utnyttja dessa stridsplan? Jo – till att systematiskt mörda kurder. Och morden utförs inte bara i Turkiet. De sker också utanför landets gränser.


För att stödja Turkiets kandidatur till EU gick Sverige till och med så långt som till att underteckna ett avtal under Natos toppmöte i Vilnius förra sommaren. Flera svensk-kurder nekas pass och andra stängs ute från arbete i Sverige. Svensk-kurdiska föreningar och förlag nekas tillgång till svenska bankkonton. Dessutom kommer Sveriges säkerhetstjänst att fortsätta samarbeta med den hänsynslösa turkiska säkerhetstjänsten, MIT. Den har som huvuduppgift att terrorisera kurder både i och utanför Turkiet.

Men det finns ytterligare skäl för skam i vårt land när det gäller Turkiet. Hösten 2022 beviljade Inspektionen för strategiska produkter (ISP) på nytt tillstånd för vapenexport till Turkiet. Ja, du läser inte fel. Sverige hävde sitt vapenembargo och har börjat sälja vapen till ett land som återkommande bryter mot folkrätten och som fortlöpande ägnar sig åt krigföring i grannstater. I den aktuella Human Rights Watch-rapporten ”Everything is by the power of the weapon: abuses and impunity in Turkish-occupied Northern Syria", beskrivs utförligt Turkiets illegala ockupation och militära operationer i västra Kurdistan. Turkiet utpekas som skyldigt till pågående krigsförbrytelser och kränkningar av människorätt. Detta inbegriper godtyckliga arresteringar, sexuellt våld, tortyr, plundring och påtvingade försvinnanden. FN:s undersökningskommission och flera människorättsorganisationer har framhållit att kurder ”överväldigande har burit bördan av dessa övergrepp”.


Sverige måste sätta en gräns. Ett självklart sätt att rädda Sveriges goda rykte internationellt är att omedelbart införa vapenembargo mot Turkiet.

Lavin Bahzad, människorättsvetare

Kurdo Baksi, författare och journalist

Tomas Bolme, skådespelare

Göran Eriksson, före detta chef ABF Stockholm

Carl Johan De Geer, konstnär

Marianne Lindberg De Geer, konstnär

Göran Greider, författare, chefredaktör Dala-Demokraten

Yvonne Hirdman, professor emerita

Arne Ruth, före detta chefredaktör Dagens Nyheter

Pierre Schori, tidigare statsråd för migrationsfrågor och FN-ambassadör

Olle Svenning, författare

Naomi Klein om konspirationsteorier, trauma och Israels folkmord

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.