Nu finns homoskén

Europas första gayvänliga helgedom för muslimer har öppnat

öppet för alla Ludovic-Mohamed ­Zahed (med maken ­Qiyamudin till höger) har startat en moské för homosexuella i Paris. En saudisk nyhetskanal rapporterade om nyheten med kommentaren: ”Vi närmar oss jordens undergång”.

Få är de tillfällen när man kan se religiösa ledare för muslimer, judar och kristna gå sida vid sida. Men när imamer, rabbiner och präster nyligen tågade tillsammans i Frankrike i protest mot samkönade äktenskap, jobbade Ludovic-Mohamed Zahed för fullt med sin moské i Paris. Och det är inte vilken moské som helst, utan Frankrikes första för homosexuella muslimer.

Fransk-algeriske Ludovic-Mohamed Zahed är själv muslim och homosexuell, gift med Qiyamudin, en muslim från Sydafrika där samkönade äktenskap är tillåtna. I år gifte de sig religiöst inför en imam sedan Qiyamudin flyttat till Frankrike.

I dag kan de båda gå till fredagsbön tillsammans med andra homosexuella muslimer i den nya moskén i en förort till den franska huvudstaden. Men Ludovic-Mohamed betonar att den nya moskén inte bara är till för homosexuella. Redan har flera heterosexuella muslimer hört av sig och vill be där.

Också medierna hör av sig, så mycket att det är svårt att få tag på Ludovic-Mohamed. När jag till slut lyckas, sitter han i Paris tunnelbana på väg från ett möte till ett annat.

– Syftet, säger han, är att välkomna män och kvinnor som inte känner sig hemma i de traditionella moskéerna. För en man som är feminin till sitt yttre eller en person som är transsexuell är det svårt att finna sig till rätta i en moské. Jag har hört från många av mina vänner att de inte riktigt vet var de ska stå, eftersom alla moskéer delar upp män och kvinnor i olika rum. I vår moské är det viktigt att alla kan be tillsammans. Människor måste känna sig bekväma när de ber och kvinnor måste få vara synliga i moskén och ha rätt till de första raderna, bland männen. Att kvinnor ska vara beslöjade och dessutom isolerade bakom en ridå, som fallet är i vanliga moskéer, är verkligen kvävande.

Ludovic-Mohamed påpekar också att flera muslimer inte längre står ut med predikan i de vanliga moskéerna. Den är ofta nedlåtande mot kvinnor och homofobisk, eftersom många imamer följer en dogmatisk tolkning av koranen. Så, den nya moskén är inte bara gayvänlig utan också jämlik och inkluderande. Liknande moskéer finns redan i USA och Kanada men den här är först i Europa och har fått stor uppmärksamhet i media i Frankrike och i muslimska länder. Men mediernas inställning skiftar. På Al-Arabiya till exempel, den panarabiska saudiska satellitkanalen, presenteras nyheten så här: ”Det verkar som att vi närmar oss jordens undergång”. Artikeln på kanalens hemsida har fått över 93 000 klick och mer än 600 kommentarer där 99 procent är homofobiska.

Någon undergång vill Ludovic-Mohamed inte orsaka med den nya moskén. Han säger att de som står bakom projektet inte heller är ute efter att övertyga folk om vad som är rätt utan bara vill öppna banor för annorlunda sätt att tänka och se på islam och omvärdera det kulturella arvet radikalt. Efter att själv i många år ha slitits mellan att vara troende muslim och homosexuell, har Ludovic-Mohamed kommit till ro genom att lära sig att skilja mellan kulturella fördomar och religion:

– Jag är muslim, gay och feminist och jag vill inte att man i Frankrike tror att detta är omöjligt och att de här olika identiteterna är oförenliga.

År 2010, grundade Ludovic-Mohamed föreningen HM2F, Homosexuels Musulmans de France, för att ”bekämpa homofobi i islam och islamofobi inom HBT-rörelsen”. Att öppna en moské där män och kvinnor är jämlika och där homosexuella par kan vigas är ett steg framåt i den kampen.

Och hur reagerar andra muslimer på detta?

– När man talar om islam och homosexualitet får man alltid negativa reaktioner, men förvånansvärt nog är det inte värre än vanligt i det här fallet. Tvärtom har vi sedan vi grundade föreningen HM2F sett en helt ny kategori som hör av sig till oss och vill veta mer. Folk säger att de inte håller med men medger samtidigt att de kanske har fel och att de vill förstå. En ännu större grupp hör av sig för att uppmuntra oss och till och med säga att de i oss ser den riktiga islam. Det finns till exempel föräldrar som säger till mig att de har andra ambitioner för sina döttrar än att uppfostra dem till att vara oskulder den dag de gifter sig.

Än så länge hålls fredagsbönen i ett buddistiskt tempel i en förort öster om Paris men Ludovic-Mohamed Zahed hoppas att de snart får en egen lokal där de kan ta emot de drygt 300 troende homosexuella som är med i HM2F, föreningen för Frankrikes homosexuella muslimer.

– Vi behöver inte en grandios byggnad typ moské-katedral, men i framtiden kan vi tänka oss ett stort kulturellt centrum.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.