Prinsar bakom linsen

I Antoine de Saint-Exupérys sorgsna saga tittar Lille Prinsen på blommor i en park. Ingen av dem är dock lika beundransvärd, tycker han, som den ros han vårdar hemma, en blomma som av bland andra psykoanalytikern Eugen Drewermann utpekats som en symbol för författarens mor. ”Ni är vackra men intetsägande”, säger Lille Prinsen. ”Man kan inte ge sitt liv för er.”

Också vår egen lille prins, Carl Philip, har vandrat bland blommorna, i Botaniska trädgården i Uppsala. Resultatet ser vi i utställningen Två prinsar bakom kameran på Prins Eugens Waldemarsudde (visas till och med 13 september), med bilder också ur prins Eugens fotoalbum.

Den samtida prinsens blommor är vackra men en smula intetsägande, som i sagan. Man har sett liknande närstudier många gånger förut. Bäst är den överdådiga solrosen vars kolossalformat understryks av en dinglande humla i vänsterkant. Någon särskild modersgestalt låter sig inte urskiljas bland blomstren.

Prins Eugen är en glad men inte obegåvad amatör, och många av bilderna har fungerat som förlagor till målningarna, får vi veta. Besökaren kan roa sig med att leta efter molnoriginalet till den magnifika målningen Molnet, eller efter slottet i Det gamla slottet, som visar sig vara smått prosaiska Sundbyholms slott, numera hotell och konferenscenter.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.