”Min skräck är att börja lägga böcker i kylen”

Nu kommer Henning Mankells sista Wallanderbok: ”Jag ångrar inte en rad”

Tror att USA är på väg bort Henning Mankell tror inte att USA om tio år kommer att överleva som nation. ”Texas har redan begärt utträde ur federationen. Statsskulden är gigantisk. Östkusten och staterna i mellanvästern har helt olika intressen. Och vem hade trott att Sovjet skulle bryta ihop så fort?”

I höstens utgivning märks en ny Wallander.

Men fick inte han Alzheimer i senaste boken?

- Den här berättelsen skrev jag 2002 och den har aldrig tidigare publicerats i Sverige, säger Henning Mankell.

- I Holland hade man bestämt att alla som köpte en kriminalroman en viss månad skulle få en bok gratis. Man frågade om jag ville skriva den och det gjorde jag.

Många år senare letade BBC reda på den och gjorde en filmversion med Kenneth Branagh som Wallander.

- Jag såg filmen och tyckte att berättelsen fortfarande kändes levande.

Så nu kommer den på svenska med titeln ”Handen”, kompletterad med extramaterial om Kurt Wallanders värld , som innehåller en ingående beskrivning av hela romansviten, Wallanders familj, vänner, arbetskamrater, den musik han älskade, vilken som var hans favoritbok och de platser han besökt.

- Det är inte mitt initiativ. Förlaget har gjort en kartläggning för kalenderbitarna.

Utgivna i över 100 länder

Med ”Handen” är serien om Kurt Wallander slut. Den har gjort honom till en av världens främsta deckarförfattare. Hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar, de är översatta till drygt 40 språk och utgivna i över 100 länder. I hans fanclub ingår sydafrikanske biskopen Desmond Tutu, kanadensiske författaren Michael Ondaatje och Tysklands förre kansler Gerhard Schröder. 

- När jag skrev den första romanen ”Mördare utan ansikte” hade jag ingen som helst tanke på att det skulle blir fler där Wallander uppträdde. Men jag insåg efter att boken kommit ut att jag möjligen hade skapat ett instrument som gick att spela vidare på.

Han ångrar inte en rad av de tusentals sidor han skrev om Wallander.

- Jag tycker böckerna lever i kraft av att de på många sätt är en tidsspegel för de svenska och europeiska 1990- och 2000-talen. Men hur länge texter sedan lever vidare beror på vad som sker i världen, vad som sker med läsandet.

Henning Mankell är inte orolig för bokens framtid.

- Bokvärlden förändras dramatiskt. Det har den alltid gjort. Men man ska betänka att det är distributionen av boken som kommer att förändras, inte boken i sig. Den fysiska boken kommer inte att försvinna.

Skrivna på skrivmaskin

Den första Wallanderboken skrev han till stor del på en gammal skrivmaskin av märket Halda.

- I dag minns jag knappt hur det känns att slå på en skrivmaskinstangent.

Han ser på tiden som en hisnande följeslagare.

- I min ålder har tiden smalnat. Jag måste numera bestämma mig för vad jag inte ska göra. Det är det enda sättet att använda den tid jag har kvar till det jag mest vill. Och ingen vet hur lång den är. Jag har lovat min hustru att bli 75 år. Därefter är det förhandlingsbart.

Henning Mankell är inte rädd för att dö.

- Men det som inger mig en vettlös, isande skräck är att hjärnan ska förstöras av en sjukdom. Att jag börjar lägga böcker i kylen. Att jag inte längre kan läsa och skriva. Att vara fysiskt frisk men mentalt utslagen. Det vill jag inte uppleva.

Han säger att definitionen av kärlek förändras under livet.

- När jag var ung var det passionen som var det viktiga. Nu har jag hittat den som ska hålla mig i handen när jag dör.

Fråga från

... Emma Hamberg, som intervjuades i förra lördagen:

Emma Hamberg.

Du har varit gift fyra gånger. Vad är det med äktenskapet som lockar dig?

Henning Mankell: Jag är själv skilsmässobarn. Jag borde alltså ha ett ytterligt tveksamt - misstänksamt - förhållande till äktenskap. Men jag har alltid sett det som naturligt att leva i ett fast förhållande. Det har gått bra - men inte för evigt. När det tagit slut har det inte lett till ovänskap, vilket är viktigt. Nu har jag kommit i mål. Med Eva Bergman kommer jag att leva mitt liv ut. Man får aldrig ge upp!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln