Nu börjar bokrean – så fyndar du smartast

Aftonbladets Ingalill Mosander på bokmässan.

Nu har bokrean dragit igång och det finns många fynd att göra.

Aftonbladets Ingalill Mosander hjälper dig att hitta guldkornen.

För spänningssökare:

Ulf Lindström

En god man

Språket är briljant och pulserande, innehållet mörkt och utmanande. Prisbelönad psykologisk thriller om en ovanlig relation mellan en mördare och hans advokat.

Nu: 69 kr Förr: 225 kr

Ferdinand von Schirach

Brott

Elegant och sparsmakat om yxmord, utstuderat våld och gruvlig hämndlystnad. Författaren är advokat och berättelserna hämtade ur verkligheten.

Nu: 69 kr Förr: 308 kr

Joseph Wambaugh

Hollywood Station

Sanslöst rolig, välskriven och våldsam. En kriminalroman sprungen ur den hårdkokta amerikanska skolan. Rekommenderad av allas vår Leif GW Persson.

Nu: 59 kr Förr: 298 kr

Arne Dahl

Viskleken

Medlemmar ur A-gruppen ingår i en hemlig operativ enhet inom EU. Deras kamp mot internationell brottslighet är hisnande. Utsedd till 2011 års bästa deckare.

Nu: 69 kr Förr: 278 kr

För litterära finsmakare:

David Grossman

På flykt från ett sorgebud

En storslagen krönika över det moderna Israel och en glödande antikrigsskildring. Varför går män ut i krig? Varför väljer de inte freden och livet istället?

Nu: 69 kr Förr: 318 kr

Kerstin Ekman

Grand final i skojarbranschen

Sjövild och rolig satir över den litterära världen. En roman skriven med mycket gott humör och den driver hejdlöst med förläggare, författare och media.

Nu: 59 kr Förr: 298 kr

Jonathan Franzen

Frihet

Magnifik skildring av dagens USA, underhållande och rakknivsvass. Om kärlek, sex, familjerelationer och hur två utdragna krig påverkat människorna.

Nu: 79 kr Förr: 295 kr

Tom Rachman

De imperfekta

Briljant, underhållande och hjärtskärande. Om livet på en tidning, skriven av en journalist som varit redaktör på International Herald Tribune i Paris.

Nu: 79 kr Förr: 348 kr

För samhällsengagerade:

Magnus Bärtås & Fredrik Ekman

Alla monster måste dö

25 miljoner nordkoreaner lever i en absurd skenvärld där varje tanke kontrolleras. En skrämmande och fascinerande skildring av ett surrealistiskt samhälle.

Nu: 69 kr Förr: 298 kr

Hannes Råstam

Fallet Thomas Quick

En osannolik rättsskandal som bara växer och växer. Med förintande styrka pulvriserar Råstam åtal och bevis mot den så kallade massmördaren Thomas Quick.

Nu: 99 kr Förr: 249 kr

För historieintresserade:

Elisabeth Åsbrink

Och i Wienerwald står träden kvar

Ett skakande tidsdokument, skrivet på imponerande skönlitterär nivå och baserat på fem hundra brev från Wien på 40-talet. Belönad med Augustpriset

Nu: 79 kr För: 249 kr

Alex Kershaw

Raoul Wallenbergs sista dagar

Välskriven och läsvärd skildring av Raoul Wallenbergs modiga agerande för att rädda judar undan koncentrationslägren. Gripande vittnesmål av överlevande.

Nu: 69 kr Förr: 298 kr

Antony Beevor

Berlin – Slutstriden 1945

Efter Sovjetunionens sammanbrott öppnades arkiv som gav en sannare bild av vad som egentligen hände när de ryska soldater intog den tyska huvudstaden.

Nu: 49 kr Förr: 129 kr

För barn:

Astrid Lindgren & Ilon Wikland

Ingen rövare finns i skogen

6-9 år

Fast det finns det visst. Hela skogen är full av dem och de vill stjäla Mimmis halsband. En spännande klassiker som fått nya underbara illustrationer.

Nu: 79 kr Förr: 218 kr

Sarah Sheppard

Varning för köttgänget

3-6 år

Det tycks finnas ett omättligt behov av böcker om dinosaurier. Med fantasieggande teckningar och humor förmedlas kunskaper på ett lättsamt sätt.

Nu: 79 kr Förr 198 kr

Tuffa racerbilar

2-4 år

Rena eldoradot för ungar som älskar böcker som är som lekplatser. Trycker man på en knapp får man höra det häftiga racerbilsljudet.

Nu: 59 kr Förr: 148 kr

För djurvänner:

Brutus Östling

Örnarnas rike

Hans bilder får mig att tappa andan! Brutus Östling är en fotograf i världsklass och denna enastående bok om bok om örnar är belönad med Pandapriset.

Nu: 149 kr Förr: 448 kr

Till bästa väninnan:

Majgull Axelsson

Moderspassion

Få kan skriva lika engagerande om livslögner, förhållandet mellan barn och föräldrar, dubbelmoral, skuld och skam. Och nu har hon gjort det igen. Med råge.

Nu: 69 kr Förr: 328 kr

Kathryn Stockett

Niceville

Handlingen utspelas i rasismens Jackson, Missisippi, 1963. En ung vit kvinna och två svarta hembiträden vänder upp och ned på hela stan. Oemotståndlig.

Nu: 59 kr Förr: 229 kr

För biografiälskare:

David Lagercrantz

Jag är Zlatan

”Det är ok att inte vara som alla andra. Fortsätt tro på er själva, det löste sig för mig trots allt”. Ur förordet till årets mest uppmärksammade biografi.

Nu: 89 kr Förr: 299 kr

Niklas Rådström

Stig

En kärleksfull skildring av manlig vänskap, ett nära porträtt av ”Slas” , denne folkkäre konstnär och författare som många av oss älskade på håll.

Nu 59 kr Förr: 258 kr

För matglada:

Anna Bergenström & Fanny Bergenström

Under valnötsträdet

Temat är variationer på 17 råvaror som avokado, pepparrot, ingefära, vanilj och choklad med matnyttig bredvidläsning. Underbart vacker och inspirerande.

Nu: 149 kr Förr: 380 kr

Jamie Oliver

Jaimes Italien

Hans entusiasm inför matlagning går inte att stå emot. En lika läcker receptsamling som kärleksförklaring till Italien och dess befolkning.

Nu: 149 kr Förr: 339 kr

För skrattlystna:

David Batra

Den som inte tar bort luddet ska dö!

Boken är proppfull med roliga, häpnadsväckande exempel på de anonyma lappar som vän av ordning kan sätta upp i tvättstugan och portuppgången.

Nu: 69 kr Förr: 142 kr

Martina Haag

Glada hälsningar från Missångerträsk

Steril 44-årig kvinna söker desperat en äkta man för att kunna adoptera barn. Låter kanske inte så kul. Men det är det. Jag lovar. Själv fick jag ont i magen av skratt.

Nu: 59 kr Förr: 225 kr

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln