”Jag har inte nått toppen än”

Jan Arnald siktar mot nya utmaningar

FÖRFATTARSTJÄRNA Jan Arnald beskriver sina kriminalromaner som tidsdokument i miniformat. ”Att vara deckarförfattare handlar om att tränga djupare ner i tendenser som präglar vår tid. Gråzonen mellan lagliga och olagliga verksamheter är ständigt växande”, säger han.

Med ett pärlband av läsar- och kritikerhyllade kriminalromaner bakom sig har Jan Arnald funnit sig tillrätta i rollen som inter­nationell författarstjärna.

- Jag känner att jag är en rätt bra författare nu, säger han.

Arne Dahl - eller Jan Arnald som är hans riktiga namn - ger ett ödmjukt intryck när vi ses en varm försommardag på ett kafé vid Hornstull i Stockholm. Han är nyligen nominerad till det prestigefulla priset ”Ripper Award” för bästa europeiska kriminalroman. Men trots försäljningsframgångar, utmärkelser och filmatiseringar av hans böcker finns inga tecken på arrogans.

Nu siktar han mot nya utmaningar, säger att han inte har nått toppen än.

- Jag vill skriva något ännu vassare. Drivet finns kvar. Det är en skön känsla att ha i den kreativa ångest som ändå finns.

I dagarna släpps den fjärde och sista boken i sviten om Opcop-gruppen - en hemlig, internationell polisstyrka inom EU. Trogna läsare har stiftat bekantskap med centralgestalten kommissarie Paul Hjelm och flera av hans kollegor redan i Arne Dahls första ­serie om Rikskriminalens ­special-enhet ­A-gruppen.

I den nya boken står dataövervakning, genmanipulation och den italienska maffian i fokus. Med Sista paret ut gör Opcop-gruppen sorti ur Arne Dahls liv - kanske inte för gott, men helt säkert under en längre tid framöver.

- Jag har levt med dessa karaktärer i 18 år. De är en stor del av mitt liv och att separeras från dem är inte helt lätt. Men jag behöver en paus från dem och de från mig, säger Arne Dahl.

Nu ser han fram emot att kasta sig ut i det okända. Planen är att skriva en helt fristående deckare.

- För första gången på länge ska jag skapa nya karaktärer och premisser, börja med ett blankt papper. Det känns roligt, men också lite läskigt.

För många författare är det oskrivna bladet förknippat med en hel del vånda, men inte för dig?

- Jag har haft min beskärda del av skrivkramp, säger Jan Arnald och berättar om tiden innan han började skriva under pseudonymen Arne Dahl:

I början av 90-talet var han redaktör för den litterära tidskriften Artes, skrev litteraturkritik i de stora dagstidningarna och lade fram en doktorsavhandling om författaren Artur Lundkvist.

- Jag hade förvandlat mig själv till akademiker medan mitt eget författarskap krympte ihop. Jag läste världsklassiker och tänkte att jag måste skriva lika bra. Jag hade för höga krav på mig själv.

Prestationsångesten släppte i samma stund som alter egot ­Arne Dahl gjorde entré.

- Det fick vara slut på ”caveman-beteendet”, grottandet. Det måste gå att skriva under premisser då det egentligen inte borde gå att skriva.

I samband med att han fick barn antog Jan Arnald en ny policy: att inte stänga dörren till arbetsrummet.

- En dotter kunde hoppa upp i knäet, det funkade att skriva ­ändå. Det är en övningssak.

Du gick från att skriva ”fina” böcker till underhållningslitteratur. Var du orolig över vad ­etablissemanget skulle tycka?

- Jag sket i vad ”finvärlden” ansåg. Jag tyckte att jag hade lidit färdigt. Det har väl kommit fram en och annan arg poet och sagt att jag har svikit litteraturen, säger han med ett skratt.

- Men jag tror inte på det där. Jag tror att man kan skapa bra litteratur i vilken genre som helst.

Nominerad för bästa europeiska deckare

Namn: Jan Arnald (Arne Dahl är en pseudonym).

Ålder: 51.

Yrke: Författare.

Familj: Fru, två vuxna döttrar.

Bakgrund: Har skrivit tio böcker om A-gruppen (1998-2008) och fyra om Opcop-gruppen, en hemlig polisstyrka som bekämpar global brottslighet.

Bostad: Lägenhet på Södermalm, Stockholm.

Favoritförfattare: William Shakespeare.

Läser just nu: ”Hurt” av Bryan ­McGilloway.

Aktuell: Med Sista paret ut (Albert Bonniers), den fjärde och sista boken om Opcop-gruppen och nominerad till europeiska priset Ripper Award för framstående kriminal- litteratur.

Fråga från Jens Lapidus som intervjuades för två veckor sedan: Vilket är ditt bästa researchtips?

– Jag tror på läsresearch. Ta reda på fakta, bli bra på internet och sök efter trådar och sammanhang. Man kan lätt bli lite för fixerad vid att träffa experter och prata med dem.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln