Ohygglig skildring från diktaturens fängelser

Gripandet av Martin Schibbye och Johan Persson filmades av den etiopiska regimen

Martin Schibbye & Johan Persson.

Abdullahi Hussein, rådgivare till delstatspresidenten i Ogaden och chef för den lokala tv-kanalen, offrade lyxlivet för att berätta om regimens övergrepp i den etiopiska provinsen. I samband med gripandet av frilansarna Martin Schibbye och Johan Persson flydde han landet, med riklig dokumentation i bagaget.

En del av materialet visades i gårdagskvällens dokumentär i SVT1, Diktaturens fångar, av Andreas Rocksén. Perssons och Schibbyes story är bekant för de flesta, men att som här få se den skildrad av den motsatta sidan, i filmsnuttar från arbetet med den absurda propagandafilm som regimen producerade om gripandet, ger en fullständigt mardrömslik känsla.

Ohyggliga är också sekvenserna med de interner och poliser som under ett massmöte på ett fängelse, i tron att regimen vill ställa saker till rätta, vågar ta till orda och påtala missförhållanden, som tortyr och våldtäkt. I själva verket blir de filmade av motsatt anledning, för att identifieras och oskadliggöras.

Det som pågår i Ogaden må vara ”lågintensivt” eller ”lokalt”, men film­en visar humanitära brott av sådan kaliber att saken tveklöst borde tas vidare av internationella åklagare.

I väntan på morgondagens repris (klockan 21.30 i SVT24) kan eventuella pensionssparare passa på att ställa krav på sina fonder, att inte investera i Lundingruppen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.